Předprodej byl ukončen

Romanovská Tichý Hrubý & Garth Knox (CZ/IRL)
KONCERT / Hudba – Experimentální, Folk / Country, Spirituální

Romanovská Tichý Hrubý & Garth Knox (CZ/IRL)

čtvrtek 18.5.2023 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Pražské improvizační trio v ojedinělém koncertu s irským violovým virtuózem Garthem Knoxem, spolupracovníkem světově proslulého skladatele Pierra Bouleze a legendárních Kronos Quartet.

Pražské improvizační trio Romanovská Tichý Hrubý se po spolupráci s bubeníkem Klausem Kugelem a sopranistkou Hanou Blažíkovou pustilo do společného hudebního projektu s renomovaným irským hráčem na housle, violu a violu d’amore Garthem Knoxem. Jejich setkání proběhlo v Paříži, kde trio spolu s G. Knoxem natočilo materiál pro společné album, které vyjde letos na labelu Hevhetia. A nyní na nahrávání navazují sérií koncertů v ČR.

Skladatel a hráč na violu Garth Knox je jedním z čelných představitelů nové hudby, jehož záběr sahá od soudobé vážné hudby, přes minimalismus, folklór a hudbu klasickou až k improvizaci. Díky zkušenostem, které získal jako violista v Arditti Quartetu a zejména v legendárním Ensemblu Intercontemporain, kam ho angažoval jeho zakladatel a jeden z nejvýznamnějších skladatelů 20. století Pierre Boulez, se Garth Knox stal ojedinělým a vyhledávaným intrerpretem hudby nejrůznějších stylů. Vedle zájmu o využívání nových technologií se zaměřuje také na hru na violu d’amore a středověké „skřipky“, čímž se jeho repertoár otevřel také staré hudbě, kterou přesvědčivě přenáší do přítomnosti, a díky svým irským a skotským kořenům dokáže snadno vést dialog s tradiční keltskou hudbou. Ve výčtu Knoxových hudebních aktivit lze např. uvést, že natočil pro label Tzadik album Leonard: The Book of Angels se skladbami Johna Zorna nebo také to, že Knoxův smyčcový kvartet nahrál legendární Kronos Quartet.

Více informací

www.garthknox.org   °   www.annafliegerova.cz

Další akce pořadatele

Kuntari (IDN) • Julek Ploski (PL) - 26. dubna od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Tady Havel, slyšíte mě? - 2. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

AVA Trio (I/TR) • Gankino Quintet - 1. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Talaqpo • Andria Nicodemou / Elia Moretti (CY/IT) - 9. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Wolf Lost in the Poem: Indigem - 15. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

První antidiskotéka bez Jiřího Černého - 20. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Deux Nouvelles Erreurs (FR) • Totoabas - 22. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice