Předprodej byl ukončen

UNIfest 2023: WWW Neurobeat, Marie Puttnerová, Ivy Z. aj.
FESTIVAL / Hudba – Experimentální, Folk / Country, Rock

UNIfest 2023: WWW Neurobeat, Marie Puttnerová, Ivy Z. aj.

sobota 2.9.2023 od 15:00
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

O akci

Třetí ročník festiválku, pořádáného Kulturním magazínem UNI

Opět proběhne na dvou open-air a jedné vnitřní scéně břevnovského klubu Kaštan.

Vystoupí:

WWW NEUROBEAT
Sifon, Milesa a nevystupující textař Lubomír Typlt. Vznikli už na počátku devadesátých let a kolem sebe v té době soustředili první české nadšence hiphopové kultury, a byli jednou z prvních  kapel tohoto životního stylu u nás. Později se pozvolna kapela se odklonila od klasické rapové produkce a spolu s ambicemi jednotlivých členů se i rozpadla. První album Neurobeat, které si tehdejší WWW později i vetkli do názvu, vyšlo rok po comebacku v roce 2005, a definovalo novou podobu, která slučuje postupy hiphopu, industrialu a elektroniky. Se svým nervním vyzněním dnes zůstávají alternativní jistotou mrazivých textů a nepředvídatelných struktur i zvuků, lahůdkou pro všechny hudební hledače.

GREEN MILK FROM THE PLANET ORANGE (JAP)
Progresivní avantgardní rocková skupina s vlivy math-rocku i psychedelie, pocházející z Tokia. Byla založena v roce 2001, hraje především v Japonsku, ale opakovaně vyráží i na turné jak po USA, tak i po Evropě... I u nás se po osmileté pauze a po svém comebacku v roce 2016 už opakovaně objevila, a české publikum ji mohlo vidět například na jubilejním 20 ročníku festivalu Eurotrialog v Mikulově.  Její intenzivní a divokou hudbu mnozí označují jako "jazz-core" a není divu, že toto trio spojuje přátelství s českými Už jsme doma.
 

MARIE PUTTNEROVÁ
S hudbou se začala setkávat již v dětství, kdy postupně působila v různých, především folkově alternativních uskupeních. Můžete ji tak znát z kapel Cymbelín, Jablkoň, dua Půljablkoň a především pak z ansámblu Zvíře jménem Podzim, se kterým získala i dvě Ceny Anděl.  Letos na jaře po dlouhých letech debutovala sólovým albem Laila Tov, bez diskuse jednou z nejsilnějších letošních nahrávek, na které vykrystalizovala i aktuální doprovodná sestava.

IVY Z.
Mateřskou kapelou zpěvačky Lenky Zbořilové jsou zasnění a melancholičtí Billow, kteří jsou další z poměrné malé množiny českých kapel, kterým se podařilo odehrát turné v Japonsku.  Sólově začala Ivy Z vystupovat teprve předloni, a svůj styl sama výstižně označuje jako sad & weird lo-fi pop. Ať už s kytarou nebo s předem vytvořeným elektronickým doprovodem, vždy jde o intenzivní zážitek, a mrazivě sugestivní a emotivní projev. Letošní druhé album Let Yours Be The Last Burning Heart, které vydal ostravský label Korobushka records, vyhlásil časopis Respekt Deskou měsíce a i další recenze ho označily za mimořádně zdařilé.

JANA VÉBROVÁ
Písničkářka z drsného severu debutovala v roce 2007 a byla označována za nástupkyni Radůzy. Silný hlas, harmonika a skvělé autorské písně. Jenže přišla změna a Jana se věnovala rodině a scénografické hudbě, kde získala řadu úspěchů, a na druhé album si tak posluchači museli počkat dlouhých 16 let. Letošní deska Kameny ze dna spojuje úžasným způsobem syrovost už známou z debutu, živelnou harmoniku a až dryáčnický projev, s překvapivou, v minulosti ne tolik slýchanou, éterickou polohou její tvorby.  Míchání folklórních kořenů s folkovými i jazzovými prvky pak vytváří pozoruhodnou a originální směs.
 

BARBORA HORA
Jeden z výrazných objevů poslední doby, brněnská písničkářka Barbora Hora, v anglických textech zpracovává intimní témata vztahů k druhým, rodině, sobě a konfrontaci s děsivou, ale osvobozující prázdnotou, která zůstane, když je člověk sám se sebou příliš dlouho. Její hudbu tvoří dva rovnocenné elementy; minimalistické, ale do detailu promyšlené kytarové linky, a autentický vokální projev. Zpívá vlastní  zhudebněnou poezii, a z pohledu moderní mladé ženy barvitě vykresluje zdánlivou obyčejnost i mnohdy překvapivé postřehy každodenního života. Kromě sólového hraní ji najdeme i v sestavě slowcore/dream popového uskupení Whyohwhy.

KATKA ŠARKÖZI
Nenápadná písničkářka, původem z moravského Zlína, se pohybuje na scéně už od poloviny osmdesátých let - nejprve sama, později se stejnojmennou kapelou, přičemž spoluhráči se pozvolna proměňují.  Specifický mix  folkového písničkářství a jazzového cítění ji později dovedl ke spolupráci i s třeba Alexejem Charvátem nebo Beátou Hlavenkovou. V posledních letech byla kromě svého sólového hraní i součástí kapely Hlinomazův apetit.

TALI
Natálie Schejbalová alias Tali je nejznámější kvůli svým aktivitám na české scéně slam poetry. Jako absolventka konzervatoře a VOŠ Jaroslava Ježka se ale věnuje i písničkářství. To je - podobně jako její slam exhibice - plné slovních hříček, ale zároveň i poezie a snahy nedegradovat vše jen na pouhou "stand-up" zábavu.  Aktuálně chystá své druhé album, které by měl produkovat Dominik Zezula. Na UNIfestu představí svou jak slamerskou, tak i písničkářskou polohu.

SKETA FOTR
Celý letošní ročník uzavře šraml zpívajícího kytaristy Martina Růžičky (jinak Spermbankers, ex- Kill The Dandies!, Echt!, Král klacek...) Pražské trio hrající hospodské a námořnické songy, písně tuláků a pobudů, i drsné fláky rovných chlapů, se stalo za dlouhá léta svého působení v určitých kruzích už uctívanou ikonou. Country-punkovou legendou! Rozhodně si je s nikým nespletete. Těšte se na směs vlastních i převzatých kousků, která by rozhýbala i mrtvýho.

 

Pořadatel

Kaštan - Scéna Unijazzu