Předprodej byl ukončen

Kopec muziky
FESTIVAL / Hudba – Blues, Jazz, Worldmusic / Umění

Kopec muziky

28. – 29. července 2023 od 18:00
Horácká galerie, Nové Město na Moravě

O akci

Kopec Muziky

  • dvoudenní festival v Novém Městě na Moravě, který přináší porci skvělé hudby na zajímavá a neobvyklá místa. Cílem festivalu je propojit posluchače a umělce tak, aby společně bez pomyslné bariéry opony a zábradlí vytvořili kreativní a uvolněnou atmosféru. Těšit se tak můžete nejen na koncerty na krásném nádvoří Horácké galerie, ale například i na stylovou noční tančírnu v parku, workshopy a rozhovory s umělci... Součástí programu bude také  festivalový průvod na kopec Tři kříže, který je symbolem tohoto festivalu a kde se odehraje závěrečný koncert při západu slunce. Věříme, že připravený program bude opravdovou relaxací, inspirací i potěšením. Přijďte si s námi prožít pestrý hudební festival uprostřed léta … Kopec Muziky 2023!

Pátek 28.7.

19:00

BARDO - nádvoří Horácké galerie

  • Sisa Fehér a Vladko Mikláš je skladateľské duo tvoriace autorskú hudbu s unikátnym moderným zvukom, ktorý vychádza z ich jazzového backgroundu prepleteného s vplyvom slovenskej alternatívy, ktorú je možné spozorovať skrz lyrické texty prihovarájuce sa cez prírodný symbolizmus.
  • Sisa Fehér – spev, basa
  • Vladko Mikláš – gitara, spev
  • Petr Nohavica – bicie

20:30

Libor Šmoldas quartet - nádvoří Horácké galerie

  • Libor Šmoldas získal mnoho ocenění, kupříkladu za nejlepší jazzovu skladbu roku 2014 či Anděla za jazzovou desku roku s Organic Quartetem. Učí na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a na mezinárodních workshopech v Anglii, Německu, Řecku, Itálii a Austrálii. Vydal pod svým jménem deset alb a řadu dalších jako spoluhráč. Zazní Liborovi skladby i originální aranžmá jazzových standardů. Můžete se těšit na pořádnou dávku pozitivní energie a improvizace. V Novém Městě se představí za doprovodu špiček naší jazzové scény
  • (Libor Šmoldas - kytara, Tomáš Jochmann - piano, Tomáš Baroš - kontrabas, Jesse Simpson - bicí)

22:00

Noční tančírna - park za katolickým kostelem (před Horáckou galerií)

  • Živá kapela, na pódiu spousta muzikantů, parket pod korunami stromů, točené pivo a tak dále, a tak dále… zkrátka nezapomenutelná atmosféra tančírny jako v raných dobách 20. století uprostřed parku v Novém Městě na Moravě. Nenechte si ujít tento nezapomenutelný zážitek!

Sobota 29.7.

10:00

Brunch s Jaroslavem Ježkem - Kafe 133

  • Začněte den skvělým jídlem a pitím, či rovnou zpěvem a tancem v prostředí krásné kavárny za doprovodu piana a písní legendárního Jaroslava Ježka.

12:00

Workshopy

  • Těšit se můžete také na osobité workshopy s umělci, kteří Vám dají nahlédnout pod pokličku vlastní kuchyně. Kdo a co vás zde konkrétně čeká vám brzy upřesníme!

17:00

Beat Architects - nádvoří Horácká galerie

  • Kapela Beat Architects spojuje postupy elektronické hudby s akustickými nástroji. Prvotním zájmem bylo hrát drum'n'bass a podobnou taneční hudbu, ale postupem času se ve skladbách objevovaly prvky jazzu, rocku, hip-hopu a jiných stylů. Kapela v roce 2021 vydala svoje první EP, na kterém je slyšet široká paleta stylů a živější přístup. V minulém roce začala spolupráce s MC Kolonou, čímž se sound kapely opět trochu obohatil a zpestřil. MC Kolona bude tuto sezónu s kapelou premiérově vystupovat. Těšit se tak můžete na jízdu nevšední a originální hudební krajinou, okořeněnou trochou toho rapu.
  • (MC Kolona - rap, Jakub Šnýdl - saxofon, klarinet, Jiří Večeřa - DJ, keyboards, Jan Pácha - kytara, Jiří Martha Dvořák - baskytara, Vladimír Šnýdl - bicí)

18:30

Miloš Železňák Acoustic Trio - nádvoří Horácká galerie

  • Miloš Železňák, bezpochyby jeden z nejosobitějších zjevů slovenské scény, má za sebou vedle pedagogických a skladatelských také bohaté hudební zkušenosti. Spolupracoval se slovenskými hudebními špičkami. Jeho hra na kytaru je velmi specifická, emočně plná, jemná, ale přitom průrazná a čistá. Přelévá se z jednotlivých žánrových poloh a nálad zcela přirozeně, z tepající písně bluesového hávu do vod klidných jazzových balad a naopak. Kompozice, na první pohled možná jednoduché, vystavěné na zajímavých a příjemně poslouchatelných melodických linkách, v sobě ve skutečnosti skrývají velmi složité struktury a hráčsky náročné pasáže. Kvalitní rytmické zázemí pro kytarové vyprávění tvoří bubeník Jano Oriško a kontrabasista Enea Bari. (Jano Oriško - bubny, Enea Bari - basa, Miloš Železňák - kytara)

20:00

Festivalový průvod na Tři kříže - společný start z Horácké galerie

  • Abychom si mohli závěr festivalu užít s patřičným nadhledem, vystoupáme společně nad Město na kopec Tři kříže, kde nás bude čekat závěrečný koncert. Ani samotná cesta, ale nezůstane úplně potichu. Můžete se těšit na doprovodný program, který vás vynese na vrchol Třech křížů, aniž by jste si všimli, že šlapete 10 minut do kopce!

20:30

Mr.Lovo + Jiří Stivín - Kopec Tři kříže

  • Pokud je posluchač zvídavý, čeká ho neobvyklý hudební zážitek. Barvitá hudební zákoutí se hemží hudebními hádankami, které Mr.Lovo pomáhá rozluštit s výsledkem, který ucho sice překvapí, ale naštěstí jen a jen milým, uvolňujícím a harmonickým rozuzlením. Přestože každý člen kapely představuje absolutně svébytnou tvůrčí sílu, všichni zapadají jako cihličky do mozaiky, kterou je tvář Mr.Lovo.
  • Jiří Stivín je pravý hudební alchymista. Patří k nejuznávanějším českým hudebníkům u nás i v zahraničí. Zároveň neustále hledá nové výzvy a kromě tradičního jazzu čas od času zabrousí i do nejmodernějších odvětví tohoto žánru. Jeho hudební projev charakterizuje nespoutanost, improvizace, časté přecházení mezi jednotlivými hudebními styly. Jiří Stivín má mnoho přezdívek, ale žádná plně nevystihuje, co divák zažívá na jeho koncertech. Vášeň a zároveň hru zkušenou a jistou, nevídané hudební kreace i jazzové předělávky J.S.Bacha.
  • Kapela Mr.Lovo si už v minulosti zahrála s Jiřím Stivínem a vznikla z toho velmi zajímavá a poutavá přehlídka jazzové improvizace. Nikdo tedy opět neví jaký bude tento koncert tentokrát a co přesně se stane. Jisté je ale jedno… nuda to v žádném případě nebude!
  • (Petr Venkrbec - sax, synth, wind controller, Martin Poledna - piano, synth, Ladislav Výmola - kytara, Rumil Kofta - baskytara, Libor Orel jr. - bicí, Jiří Stivín - sax, klarinet, flétny všeho druhu)

22:30

Noční tančírna + afterparty - park za katolickým kostelem (před Horáckou galerií)

  • Na závěr festivalu vás opět čeká velkolepé zakončení v podobě noční tančírny. Cíl bude jediný… rozjet to ještě více než předešlou noc! Těšíme se na vás!

Další akce pořadatele

Božská Sarah - 14. května od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Rozmarné léto - 20. září od 19:30, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Bratři Ebenové - 18. září od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Ivan Hlas 70 Pramínek času - 23. května od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Kecy a politika - 16. května od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Pochod srdcem Vysočiny - 8. června od 8:00, Vysočina Aréna, Nové Město na Moravě

All inclusive Bibione - 31.1.2025 od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Epoque Quartet - 26. května od 18:00, Horácká galerie, Nové Město na Moravě

Divadlo - Proton !!! - 11. května od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Eva Turnová & Tomáš Hradil -literárně hudební večer - 25. dubna od 19:00, Horácké muzeum, Nové Město na Moravě

DR. VYKAPE & DIE VOGELMÄNNER - 3. května od 20:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Kafe u Osmanyho - 28.1.2025 od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Pořadatel

Novoměstská kulturní zařízení