Předprodej byl ukončen

Podvečery s hudbou - podzimní cyklus
KONCERT / Hudba – Klasika

Podvečery s hudbou - podzimní cyklus

čtvrtek 21.9.2023 od 18:00
Kulturní dům - Městský klub, Šternberk

O akci

Cyklus 3 koncertů za zvýhodněnou cenu 300,- Kč

Vstupné na jednotlivé koncerty 130,- Kč.

 

"Od klasiky k jazzu"

Na zahajovacím koncertě cyklu Podvečery s hudbou představí posluchačům žesťové kvarteto Pilsen Brass širokou škálu hudebních stylů a jejich vzájemné souvislosti. Průvodní slovo odhalí příběhy a perličky ze života skladatelů, stejně jako okolnosti vzniku jejich skladeb. Kvarteto z Plzně v obsazení Ondřej Michalec a Jan Vitinger, trubky a Jiří Nauš a Petr Fríd, trombony vám zprostředkuje krásu a rozmanitost hudebního světa od renesančních perel až po moderní jazzové a filmové skladby.

Čtvrtek 21.9.2023, 18.00 hodin
Kulturní dům Šternberk

 

"Večer se čtyřručním klavírem"

V podání Zuzany Michalcové a Jiřího Peška zazní skladby slavných skladatelů Antonína Dvořáka, Sergeje Rachmaninova, Bedřicha Smetany, Franze Liszta a Clauda Debussyho. Skladby Dvořáka nás zavedou do hlubin českého folklóru a romantiky, zatímco Rachmaninovovy skladby nás zahalí do atmosféry vášně a emocí. Smetanovy skladby nám zase připomenou důležitost národní identity a Lisztova hudba nás nadchne svou technickou brilancí a bohatstvím barev. Debussyho skladby nás pak představí svět impresionistického zvuku a imaginace.

Čtvrtek 12.10.2023
Kulturní dům Šternberk

 

"Martinů, Šostakovič, Bolling, Gershwin"

Fine Trio představí posluchačům nástroje, které obvykle nejsou vnímány jako sólové. Křídlovka, kontrabas a klavír vytvářejí překvapivý jemný zvuk s nádechem melancholie. Tento charakter se hodí ke skladbám Bohuslava Martinů, Dmitrije Šostakoviče, Clauda Bollinga a George Gershwina, které jsou inspirovaná jazzem. Dramaturgie koncertu poskytne posluchačům pohled na jazzový žánr skrze objektiv klasické hudby. Fine Trio hraje v obsazení Hana Vaňková, klavír, Anabela Kmetíková, kontrabas a Jan Vitinger, křídlovka.

Čtvrtek 23.11.2023
Kulturní dům Šternberk

Více informací

Koncertní cyklus Podvečery s hudbou ve Šternberku: Podzim ve znamení klasiky i jazzu

 

Městská kulturní zařízení Šternberk připravila pro své posluchače podzimní cyklus Podvečery s hudbou. Koncerty se uskuteční 21. září, 12. října a 23. listopadu vždy od 18 hodin v komorním sále Kulturního domu Šternberk.

    Zahajovací koncert cyklu bude patřit žesťovému kvartetu Pilsen Brass. „Posluchačům bychom rádi přiblížili širokou škálu hudebních stylů a jejich vzájemné souvislosti. Na koncertě tak zazní skladby od barokních mistrů až po jazz a filmovou hudbu,“ přibližuje program Jan Vitinger, trumpetista a umělecký manager. Průvodní slovo odhalí posluchačům příběhy a perličky ze života skladatelů, stejně jako okolnosti vzniku jejich skladeb. „Pestrou dramaturgií bychom rádi ukázali krásu a rozmanitost hudebního světa,“ doplňuje Vitinger.

    Říjnový koncert nese název Večer se čtyřručním klavírem. Zuzana Michalcová a Jiří Pešek představí publiku ve Šternberku skladby slavných skladatelů jako je Antonín Dvořák, Sergej Rachmaninov, Bedřich Smetana, Franz Liszt a Claude Debussy. „Antonín Dvořák nás zavede do hlubin českého folklóru a romantiky, zatímco Rachmaninov nás zahalí do atmosféry vášně a emocí. Smetana upomíná na důležitost národní identity a Liszt nadchne posluchače svou technickou brilancí a bohatstvím barev. Debussyho skladby nám pak představí svět impresionistického zvuku a imaginace,“ láká posluchače na atraktivní koncert Vitinger.

    Závěrečné vystoupení koncertního cyklu přivede do komorního sálu Kulturního domu Šternberk Fine Trio ve složení křídlovka, kontrabas a klavír. „Spojení těchto nástrojů vytváří překvapivě jemný zvuk s nádechem melancholie. Ten se dokonale hodí k interpretaci skladeb Bohuslava Martinů, Dmitrije Šostakoviče, Clauda Bollinga a George Gershwina, které byly inspirované jazzem,“ uzavírá Vitinger.

Další akce pořadatele

Na Vánoce budu gay - 3. června od 19:00, Kulturní dům - Městský klub, Šternberk

Třídní sraz - 13. listopadu od 19:00, Kulturní dům - Městský klub, Šternberk

Nohy vzhůru - 16. prosince od 19:00, Kulturní dům - Městský klub, Šternberk

Až naprší a uschne - 1. října od 19:00, Kulturní dům - Městský klub, Šternberk

THE CELLO BOYS - 8.1.2025 od 19:00, Kulturní dům - Městský klub, Šternberk

Poetický večer - 19. září od 19:00, Kulturní dům - Městský klub, Šternberk

Adéla Elbel - Trojjediná - 20.1.2025 od 19:00, Kulturní dům - Městský klub, Šternberk

Proměna lidstva - Antonín Baudyš - 22. května od 17:00, Expozice času, Šternberk

Pořadatel

Městská kulturní zařízení, příspěvková organizace, Šternberk