Předprodej byl ukončen

Hnanické otevřené sklepy pod HVĚZDAMI
FESTIVAL / Jiné

Hnanické otevřené sklepy pod HVĚZDAMI

sobota 29.7.2023 od 16:00
Sklepní ulička, Hnanice

O akci

Sklenička a jde se nasát večerní atmosféra nově zrekonstruované a osvětlené sklepní uličky a hlavně degustovat vína Hnanických vinařů. 
Každý návštěvník akce Hnanické otevřené sklepy pod hvězdami si může vstupné zakoupit buďto v předprodeji za 300,- Kč nebo na místě za 350 Kč. Vstupné obsahuje skleničku, mapku a dva pokazy ( 2x100,-Kč) na nákup lahví vína  Zaplacením vstupného podpoříte kulturní program otevřených sklepů. Atmosféru doladí na náměstíčku na začátku sklepní uličky skupina potulných muzikantů ŠVÁBI od 16 hodin. ŽATČANŠTÍ MUŽÁCI vás budou provádět po celou dobu konnání akce sklepní uličkou. Večer vám zpříjemní od 19 hodin DUO CARMEN
Samozřejmostí je degustace vín v nejméně patnácti sklepech.
Návštěvník si hradí jednotlivé vzorky ve sklepích ( ceny jsou v režii vinaře)
Sklepní ulička v Hnanicích byla navržena a uznána za státem chráněnou památkovou zónu. Něco málo z historie, kde v Gruntovní knize sklepů a lisoven z 16. století jsou zachovány záznamy o tomto druhu staveb v Hnanicích i okolních vsích. Zápis z roku 1820 dokládá v obci více než sto sklepů a tento počet platí dodnes. Stavěly se při okrajích současných nebo již zaniklých vinohradů a postupně vytvořily souvislý celek po obou stranách cesty v jihozápadní části obce. Sklepy byly vyhloubené z větší části pod úrovní terénu a vyzděné kamenem nebo cihlami. I v Hnanicích, podobně jako na celém Znojemsku a blízkém Mikulovsku, vytvářejí vinné sklepy systém chodeb navazujících kolmo na sebe. Vinohradnické stavby ve vsi patří po stránce uchování starých forem zástavby k jedinečným dokladům technologie používané v minulých stoletích. Hlína a kámen jsou převažujícími stavebními materiály. Na zachovaných, byť značně narušených obvodových stěnách nadzemních lisoven se setkáte s technikou nakládaného i dusaného hliněného zdiva, zpevňovaného prosypem drobnými kamínky. Lisovna nese strop z mohutných trámů a je přístupná po několika schůdcích. Vzduch pronikal do lisovny malými okny zdobenými šambránou nebo kamenným ostěním. Ručně kované jednoduché mříže v oknech upoutávají pozornost kvalitou výrobku i uměleckým citem místního kováře. Z mohutné lisovny se sýpkou vede krátká strmá šíje nebo schody do vlastního sklepa. Ten je postaru vykopán v jílovité zemině, častěji však klenutý z kamene nebo cihel. Sklepní prostory tvoří komplikovaný systém spletitých chodeb s četnými odbočkami a výklenky, které byly vybudovány pro velké sudy s vínem.
Návštěvníci Otevřených sklepů pod hvězdami budou moci opět využít aplikaci Vinařského asistenta
Odkaz https://hnanice.ad4wine.com/

Další akce pořadatele

Hnanické otevřené sklepy pod hvězdami 2024 - 27. července od 15:00, Sklepní ulička, Hnanice

Otevřené sklepy HNANICE s koštováním mladých vín - 2. listopadu od 12:00, Sklepní ulička, Hnanice

VIII. Hnanická VINNÁ STEZKA po vinicích v NP PODYJÍ - 29. června od 10:00, Sklepní ulička, Hnanice

Pořadatel

Vinařství Kořínek Josef