Předprodej byl ukončen

Stimul nights: Rashad Becker (DE)

Stimul nights: Rashad Becker (DE)

pátek 10.4.2015 od 20:00
Roxy / NoD, Praha

O akci

Hudba jako futuristické povídky : STIMUL festival opět přiváží v české premiéře hudebníka, který ukazuje nové trajektorie na poli analogové elektroniky, hypnotizuje výrazným citem pro hutné a neustále se proměňující hudební příběhy. V rámci série STIMUL Nights se představí německý hudebník Rashad Becker, vystoupí 10. dubna v experimentálním prostoru ROXY/NoD.

Experimentální elektronik pracující s velmi složitou texturou svých čistě syntetických kompozic Rashad Becker je zároveň řemeslník, inženýr zvuku a muzikant. Pracuje na Dubplates & Mastering a vedle toho provozuje vlastní studio Clunk. Remixoval skladby Jakiho Liebezeita a Burnta Friedmana nebo Christiana Wolfartha. Jeho první deska Traditional Music of Notional Species, Vol 1. vyšla v minulém roce na značce PAN a byl to jeden z nejočekávanějších a nejvíce ceněných experimentálních titulů roku. Becker nabízí futuristicky znějící tvar čistě elektronických kompozic, který však vědomě operuje s tradicí experimentální hudby, jež vznikla v 50. letech díky skladatelům jako Karlheinz Stockhausen či Pierre Schaeffer nebo pozdější tvůrci Jean-Claude Risset a Bernard Parmegiani, ale také vědomě operuje s ozvuky radikální klubové scény a analogové avantgardy.

Rashad Becker je v současnosti jedním z nejvyhledávanějších zvukových inženýrů současnosti. Dělal mastering prominentním a převážně elektronickým projektům Floriana Heckera, Marcela Dettmanna, Jamieho Lidella, Roberta Piotrowicze. Masteroval celou sérii Recollection GRM, alba Pantha Du Prince, Shackletona, Holly Herndon, souboru Zeitkratzer, violoncellisty Eriku Friedlanderovi, Miky Vainia, Heleny Gough a dalším. Katalog jím masterovaných titulů v současnosti čítá na imponujících 1200 položek.

Před Rashadem Beckerem vystoupí Mataiotechnia. Pod tímto pseudonymem se skrývá sólová tvorba Jana Buriana, toho času nejaktivnějšího v projektu Kyklos Galaktikos.

www.stimul-festival.cz

Partneři: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy
Mediální partneři: His Voice, Radio Wave