Předprodej byl ukončen

Insania & D.O.P.
KONCERT / Hudba – Metal, Rock

Insania & D.O.P.

sobota 23. března od 20:00
Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

O akci

INSANIA je kultem na tuzemské tvrdě alternativní scéně. Za dobu svého působení mj. čtyřikrát převzala cenu Anděl. Naposledy v roce 2023, kdy bylo album GRRRotesky oceněno jako nejlepší rockové album předcházejícího roku. Řada ocenění pochází také z rockově zaměřené ankety Břitva včetně zařazení skupiny do Galerie legend.

INSANIA na novém albu GRRRotesky (Smile Music, 2022) navazuje na předchozí album Na počátku byl spam a na základ silné metalové rytmiky s výraznou elektro-syntezátorovou stopou dál vrství sarkasmy a ironii. Na GRRRoteskách ale tentokrát zachází ještě dál v nadhledu i sebeironii, jak naznačují např. skladby „Narvi svůj testosteron jinam“,„Ses ztrapnil“ nebo „Jedeme peklo“. Koncepce nahrávky si hraje s groteskností dějinných událostí, vizuál je pojatý jako gangsta verze grotesek 20. let 20. století. Název alba i turné „GRRRotesky“ je kombinací dvou emocí: pobavení vs. vztek (komiksové grrr), které se budou vzájemně doplňovat na prknech, co znamenají podsvětí!

INSANIA vznikla roku 1987, po několika koncertech jí byla roku 1988 ze strany brněnské StB zakázána další činnost. Poté chvíli působí pod krycím názvem Skimmed a pod touto hlavičkou v roce 1990 vydává LP New Insanity, jednu z prvních nezávislých desek v Československu. Roku 1992 obnovuje činnost opět pod názvem INSANIA a v novém složení vydává roku 1994 první CD Crossfade, které mělo ohlas i v zahraničí. Kapela dále koncertuje po celé Evropě, vydává se na turné do USA a hraje společně s kapelami jako je Voivod, Nomeansno nebo Killing Joke. Od roku 1991 se datuje její přátelský vztah s Jello Biafrou (ze sanfranciských Dead Kennedys).

D.O.P.

Pokud existuje na Vysočině kapela, která funguje bez přestávky více než dvacet let a má za sebou bez nadsázky stovky koncertů, desítky písní, klipů a desek, tak je to beze vší pochybnosti thrash-core úderka D.O.P. Tahle čtyřčlená banda, jejíž kořeny prorůstají jak Žďárem nad Sázavou, tak Novým Městem na Moravě a Bohdalovem, si více než dvě dekády stojí za tím, že je pro ni nejdůležitější dělat hudbu od srdce a pro fanoušky. V průběhu let si vytvořili svůj osobitý styl,který lze těžko zaškatulkovat,ale nejblíže mají kluci ke stylům jako je thrash metal a hard core. Můžeme o tom diskutovat, můžeme s tím nesouhlasit,ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat. Tvrdé riffy hluboko podladěných kytar, basa trhající vnitřnosti a bicí, které tepou rychlostí srdce kolibříka, který se po steroidové kůře změnil v tyranosaura. To celé svazuje zpěv, který s sebou nese texty veskrze sociálně kritické. To vše můžete vidět a slyšet na koncertech a nahrávkách kapely D.O.P. Letos se s ní můžete vidět v Brně, Pardubicích a dalších městech republiky. Svůj první koncert ale borci odehrají právě v Novém Městě na Moravě, kde vystoupí společně s legendární Insanií.

Vystupující

Insania (CZ) – web

Více informací

https://www.insania.cz/

Další akce pořadatele

Božská Sarah - 14. května od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Rozmarné léto - 20. září od 19:30, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Bratři Ebenové - 18. září od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Ivan Hlas 70 Pramínek času - 23. května od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Kecy a politika - 16. května od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Pochod srdcem Vysočiny - 8. června od 8:00, Vysočina Aréna, Nové Město na Moravě

All inclusive Bibione - 31.1.2025 od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Epoque Quartet - 26. května od 18:00, Horácká galerie, Nové Město na Moravě

Divadlo - Proton !!! - 11. května od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Kafe u Osmanyho - 28.1.2025 od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Zkurvení havlisti - 23. října od 19:00, Kulturák NMnM, Nové Město na Moravě

Pořadatel

Novoměstská kulturní zařízení