Předprodej byl ukončen

bazmek entertainment - Uran 235
DIVADLO / Představení / Osobní rozvoj / Věda / Technologie / Vzdělávání

bazmek entertainment - Uran 235

středa 17. dubna od 19:30
Industra, Brno

O akci

"Je pravděpodobnější, že vás posere holub, nebo že nastane jaderný konflikt?"

Asi všichni jsme slyšeli o Černobylu. O Marie Curie. O atomových bombách. Ale co o nich víme a co to pro nás znamená? Jak nacházet lehkost i při vědomí, že na světě existují tlačítka, která jedním stisknutím mohou způsobit jadernou katastrofu? Dá se vůbec vyrovnat se skutečností, že tuto neskutečnou sílu mají na povel tak omylné bytosti, jakými jsou lidé? 

Uran 235 je těžkej prvek. Tak těžkej, že se rozpadá. 

Na počátku kolektivního tvůrčího procesu stála otázka: Co vlastně víme o jaderné energii? Tvůrčí tým se rozhodl pokusit se uchopit komplexní a rozsáhlé téma jaderné energie jako problém, který se bytostně dotýká naší každodennosti. “Za pomoci hlubokého vhledu do problému i nutného zjednodušení, doprovázených smutkem i humorem, se mohou diváci ponořit do fascinujícího světa jaderné fyziky, lidské touhy poznávat svět a pokusit se zjistit, jestli jej umíme měnit spíše k lepšímu, nebo horšímu,” říká o inscenaci dramaturg a spoluautor textu Patrik Boušek. Jednotlivé aspekty historie uranu jako zužitkovatelného materiálu i lidského vztahu k jeho potenciálu jsou zpracovány formou volně provázaného situačního pásma. Co všechno se o jaderné energii už řeklo - a co by ještě bylo možné říct - rozvíjí v množství obrazů odkazujících k minulosti i budoucnosti herci Klára Bulantová, Petr Hanák a Hynek Tajovský.

Cílem inscenace není obsáhnout absolutně vše, co se tématu jaderné energie týče. Spíš otevřít divákům možnosti, jak na něj nahlížet. Jednotlivé aspekty tohoto rozsáhlého tématu jsou totiž zpracovány formou volně provázaného situačního pásma, ve kterém tři herci odhalují, co všechno se o jaderné energii už řeklo a co by se ještě říct dalo. Zároveň v některých momentech slova zkrátka nestačí a prostor dostávají obrazy a hudba, kterou přímo na místě spoluvytváří dva hudebníci. Za pomoci hlubokého vhledu do problému i nutného zjednodušení - doprovázených smutkem i humorem - se každý divák může ponořit do fascinujícího světa jaderné fyziky, lidské touhy poznávat svět a pokusit se zjistit, jestli jej umíme měnit spíš k lepšímu, nebo horšímu. A k tomu všemu se na scéně objevuje zvláštní krabice - camera obscura.

 

Další akce pořadatele

PONOŘ SE aneb 3. narozeniny divadla DIP - 4. května od 13:45, Industra, Brno

bazmek entertainment - Atatürkiáda - 29. dubna od 19:30, Industra, Brno

Secret Session (psychedelic rock + liquid light show) - 11. května od 19:30, Industra, Brno

bazmek entertainment - Ein Strudel und Nekonečno - 7. května od 19:30, Industra, Brno

bazmek entertainment - Ein Strudel und Nekonečno - 7. května od 10:00, Industra, Brno