Varhaníci katedrál II.
FESTIVAL / Hudba – Klasika

Varhaníci katedrál II.

sobota 3. srpna od 15:30
Bazilika Navštívení Panny Marie, Hejnice
Vstupenky
Cena 150
prodej do 3. srpna

O akci

VARHANÍCI KATEDRÁL II.

Pořadatel: Dvořákův festival

 

Účinkující: 

Karel Martínek – varhany

 

Program:

J. S. Bach: Fantazie G dur/Pièce d ́Orgue BWV 572
A. Dvořák: Preludium a fuga D dur, Fuga g moll
T. Dubois: Toccata G dur
L. Vierne: Prélude (z cyklu 24 fantazijních kusů), Zvony z Westminsteru
J. Alain: Visutá zahrada
P. Eben: Chorální fantazie Svatý Václave
K. Martínek: Improvizace na hudební motivy A. Dvořáka

 

Více informací

Karel Martínek

Olomouc, Katedrála sv. Václava

Narodil se a žije v Olomouci. Zde studoval nejprve matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého, později na Filozofické fakultě obor muzikologie. V letech 2004 - 2009 studoval hru na varhany na Janáčkově akademii múzických umění v Brně pod vedením prof. Kamily Klugarové a varhanní improvizaci u prof. Karla Pokory. 

Již během studií na akademii se aktivně účastnil řady interpretačních kurzů, vedených předními světovými varhaníky. Zároveň se zúčastnil několika interpretačních a improvizačních soutěží. V roce 2014 zahájil studium improvizace pod vedením Philippe Lefebvra, titulárního varhaníka katedrály Notre-Dame v Paříži.

V současnosti působí jako pedagog varhanní hry na Konzervatoři Evangelické akademie v Olomouci. Od roku 2010 do roku 2019 byl varhaníkem chrámu sv. Mořice v Olomouci, kde měl k dispozici slavný nástroj Michaela Englera. V současnosti opět působí v olomoucké katedrále sv. Václava, od října 2020 ve funkci ředitele kůru a varhaníka. 

Karel Martínek koncertuje doma i v zahraničí (Francie, Itálie, Polsko, Slovensko, Rakousko, Německo, Nizozemí, Finsko, Švédsko, Ukrajina). V rámci svých koncertních cest vystoupil ve významných evropských chrámech, jako např. katedrála Notre-Dame v Paříži, katedrála v Turíně, dóm sv. Štěpána ve Vídni a další.

Pořadatel