ANTIKOMUNIST FEST XX.
FESTIVAL / Hudba – Indie / Alternative, Punk, Rock

ANTIKOMUNIST FEST XX.

sobota 16. listopadu od 18:00
KD Lestkov, Lestkov
Vstupenky
Cena 350
prodej do 15. listopadu

O akci

Dvacátý ročník kultovního festivalu, který se vrací zpět do místa svého vzniku.

The Plastic People of the Universe (New Generation)

Současnou sestavu PPU tvoří stálé vůdčí osobnosti: Jiří „Kába“ Kabeš (viola, theremin a vokál) a Joe Karafiát (kytara a vokál), doplněni o novou generaci muzikantů, kteří zůstávají věrni původnímu odkazu skupiny, zároveň ho však interpretačně posunují blíže k současnému posluchači. Program je složen z největších hitů skupiny (např. Magické noci, Podivuhodný mandarin, Muchomůrky bílé), doplněný o nové kompozice zejména z pera kytaristy Joa Karafiáta. Jedná se tak o ucelenou retrospektivu doyenů českého undergroundu.

Madhouse Express 

„Je to sen, je to šílenství.“ Z malé klubové kapely se Madhouse Express stali možná nejvlivnější psychedelickou ka-pelou u nás. Těžko jednoduše definovat jejich tvorbu. Komplexní žánrové přesahy, zvukové experimenty a živelná rock’n’rollová energie. K tomu se může čtveřice z Prahy pyšnit vyprodanými unikátními koncerty v pražském Planetáriu nebo písněmi v soundtracku k filmu Okupace, který získal mj. Českého lva za filmovou hudbu. Na svém posledním albu „Something With Space“ se kapela definitivně přibližuje tomu, co rezonuje současným světem neo-psychedelic-ké hudby. Kompozičně ctí i přesahuje dosavadní tvorbu, přináší popové struktury, nebo repetitivní krautové hypnózy s heavy kadencí. Album je dvojsmyslnou hříčkou, která hledá odpovědi na otázky izolace lidského druhu v nekonečnosti vesmíru, ale také citlivou zpovědí o vnitřní rozervanosti. A tak se Madhouse Express vydávají na další divokou etapu napříč časoprostorem.

Povodí Ohře

Příběhy psané syrovým zvukem oděným do rockově punkového hávu pošitého špinavými motivy blues a country. Příběhy vyprávěné tíživým poetickým jazykem inspirovaným nejen historií a současností západočeských Sudet. Povodí Ohře je upřímná výpověď o hluboké zkušenosti života v jednom českém regionu, která se však díky svému přesahu dotýká nás všech.

Kapelu tvoří Jiří Sisi Sochor (zpěv), Ladislav Janoušek (basa), Jan Hrivňák (bicí), František Štrébl (kytara) a Lukáš Bouška (kytary, zpěv). Svým debutovým eponymním albem (2018) si Povodí Ohře vysloužili cenu Vinyla za album roku a nominace na ceny Apollo a Anděl (tam hned ve dvou kategoriích). I druhé album Dva trámy na kříž (2020) bylo hudebními kritiky vysoce ceněno, zvláště pak žánrová unikátnost a originalita hudebního a textového vyjádření kapely.

Třetí album divoké party Povodí Ohře nese název Místo odpočinku a kapela v něm opět nabízí koncepční nahrávku. Hutné syrové punkʼnʼrollové skladby říznuté alternativním country dostaly temnou nástavbu v podobě dějové linie ze Svatošských skal. Parta ze Západních Čech míchá punkové ingredience do šansonové nálady minimalismu a emotivnost střídá se zvukovou brutalitou. Povodí Ohře navíc dbali na to, aby skladby obstály i jednotlivě. A to se povedlo dokonale, jak dokumentoval i úspěch singlu Blud. Písničky se pohybují v širokém žánrovém rozpětí od rock´n´rollpunkové vypalovačky až po baladu, ale rukopis kapely je snadno rozpoznatelný v každém okamžiku nahrávky.

Nutno říci, že slyšet Povodí Ohře naživo je zkušenost, která pokaždé uhrane i skalní fanoušky.

Zvýšený riziko

Skupina pěti mladých chlapců pocházejících z města Klatovy a okolí začala veřejně vystupovat 1.6.2019, kdy proběhla akce "Vítání léta" v Neznašovech u Klatov.
Vznik formace je zásluhou Ladislava Kováříka, Jakuba Kanty a bývalého bubeníka Lukáše Šperla.
Název "Zvýšený Riziko" skupina získala až po té, co se k ní přidali členové Radek Majer a Jaroslav Adámek.
Tento název vymyslel sám Jaroslav Adámek přezdívaný jako "Panky".
,,Je to pro naši kapelu a žánr velmi výstižné. Každý minimálně jednou poznal, jaké to je, když se o víkendu takzvaně přepije alkoholu a pak se zvyšuje riziko jeho excesů jako je třeba pád ze schodů."
O tom jistě vypovídá animované logo skupiny, kde je vyobrazen alkoholik padající ze schodů. Toto logo vytvořil Sebastien Pejřimovský.
Po odchodu bubeníka Lukáše Šperla kapela objevila v červnu 2020 jeho nástupce. Tím byl bubeník skupiny "The Red Noise" Ondřej Mimochodek.
Zvýšený Riziko tvoří songy, které se ovšem nedrží pouze jednoho žánru. Dá se tak říct, že tato skupina vymyslela svůj vlastní žánr.
,,Děláme to, co baví nás a hlavně naše fanoušky. Na koncertech nám bylo mnohokrát řečeno, že ať už na naše vystoupení přijde kdokoliv, určitě si tam minimálně jednu píseň oblíbí. Naše tvorba se drží převážně punkového stylu. Najdou se ale songy, které jdou od ROCK´N ROLLU přes SKA až téměř po METAL."

Vystupující

Madhouse Express (CZ) – fb Povodí Ohře (CZ) – bandcamp / youtube Zvýšený riziko (CZ) – fb

Pořadatel