Předprodej byl ukončen

Poslouchat srdcem  -  DUO EUFORICO
KONCERT / Hudba – Klasika

Poslouchat srdcem - DUO EUFORICO

úterý 14. května od 19:30
Foersterův sál, Praha

O akci

V úterý 14. 5. 2024 přivítáme ve Foersterově síni vynikající českou houslistku Ludmilu Pavlovou a violoncellistu České filharmonie Eduarda Šístka, kteří společně vystupují jako DUO Euforico. Pro velké vytížení obou umělců nevystupují často. Budeme mít proto jedinečnou příležitost  zažít tyto virtuózy, při jejich jiskrné a dynamické souhře. 

Program večera  tvoří skladby pro smyčcové duo různých stylových období od baroka až po 20.století. Uslyšíme skladby Wolfganga Amadea Mozarta, Ervína Schulhoffa, Bohuslaa Martinů a slavnou skladbu Johana Halvorsena Passacaglia  na Händelovo téma.

Foersterův sál  byl v minulosti vyhledávaným duchovním a kulturním místem, které se po letech náročné rekonstrukce vrací svému účelu. Sál je na adrese Pštrossova 214/17 v Praze 1, poblíž Národního divadla. 

Vystupující

Ludmila Pavlová (CZ) – web / youtube / Spotify Eduard Šístek (CZ) – web / youtube / Spotify

Více informací

         Ludmila Pavlová je česká houslistka, která vystupuje jak sólově, tak v komorních složeních, na domácí půdě i v zahraničí. Jejím mottem je láska a vášeň ve spojení s hudbou.

         Ve svých 13 letech debutovala v pražském Rudolfinu s Josefem Sukem v rámci cyklu koncertů „Josef Suk uvádí mladé talenty“, rok poté vystupovala  ve Spojených arabských emirátech snáročným repertoárem. V r.2014 zvítězila na Akademii Václava Hudečka, se kterým po tom absolvovala jeho turné. V roce 2018 na mistrovských kurzech debutovala ve Velké Británii a v témže  roce se Ludmila stala absolutní vítězkou Mezinárodní houslové soutěže k poctě mistra Váši Příhody „Nové evropské talenty“ a laureátkou soutěže Bohuslava Martinů s cennou za nejlepší interpretaci díla Bohuslava Martinů. V červnu 2019 vyhrála zlatou medaili s vysokým vyznamenáním na 4th Manhattan International Music Competition.

V současnosti vyučuje na Akademii múzických umění v Praze předmět Autenticita a pružnost v hudebním projevu. Od konce roku 2023 je koncertní mistryní Pražského komorního orchestru, kde plní také funkci dirigentky. Ludmila hraje na historický nástroj, který dostala darem od vídeňského sponzora a nedávno s ním debutovala ve slavném Musikvereinu.

Eduard Šístek začal hrát na violoncello ve čtyřech letech. Studoval na Pražské konzervatoři, na Akademii múzických umění v Praze na Universität für Musik und darstellende Kunst ve Vídni.  Od roku 2012 je stálým členem České filharmonie, ve které získal zkušenosti pod vedením šéfdirigentů Jiřího Bělohlávka a Semjona Byčkova a mnoha dalších hostujících dirigentů. Vystupuje také jako sólista a komorní hráč.  Kromě tradičního repertoáru se věnuje i soudobé hudbě. 

Eduard Šístek je laureátem Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka v Brně, mezinárodní hudební soutěže Beethovenův Hradec a Soutěže Nadace Bohuslava Martinů. Obdržel Cenu Olega Podgorného pro nejúspěšnějšího nejmladšího českého účastníka soutěže Pražské jaro 2012. Čtyřikrát za sebou zvítězil na mezinárodní violoncellové soutěži v rakouském Liezenu a také se stal vítězem soutěže Talents for Europe. V rámci programu „New Masters on tour 2015“ byl vybrán pro účinkování v sérii komorních koncertů v Amsterdam Concertgebouw.

Realizoval řadu nahrávek pro Český rozhlas. V prosinci 2022 vystoupil v rámci českého předsednictví EU na koncertě v Auditorio Nacional de Música v Madridu v komorním programu s hudbou Antonína Dvořáka.

Pořadatel