LÁZEŇSKÁ STRUNA 2024 v Konstantinkách
FESTIVAL / Hudba – Folk / Country

LÁZEŇSKÁ STRUNA 2024 v Konstantinkách

sobota 3. srpna od 14:00
Open air scéna u KD, Konstantinovy Lázně
Vstupenky
Cena 450
prodej do 2. srpna

O akci

Dvacátý druhý ročník nejstaršího konstantinolázeňského festivalu se uskuteční tradičně první srpnovou sobotu.

Program na open air scéně u kulturního domu začne ve 14.00 hodin a představí se v něm opět skvělá hudební sekupení české country folkové scény:


14:00 - 15:10    LOKÁLKA

Královéhradecká skupina Lokálka radost a úsměvy rozdává už neuvěřitelných 50 let. Kapela vznikla v roce 1974 a letos nás tak čekají oslavy jejího půlstoletí.  Českému hudbymilovnému publiku je tato partička známa jakožto výrazné parodicko satirické uskupení muzikantů, kteří se věnují již padesát let  především parodování různých písní z oblasti country music, popmusic a dalších žánrů. Kapela Lokálka patří mezi oblíbené ozdoby všech countryových, trampských, folkových, jazzových, rockových i folklórních festivalů.

15:40 - 16:50   SAMSON A JEHO PARTA

Skupinu Samson a jeho parta založil Jaroslav Samson Lenk po rozpadu skupiny MÁCI v roce 1993. Z Máků kromě něj přestoupil do nové kapely jen jeho bratr Jiří Budvárek Lenk, který místo kytary přešel na baskytaru. Dalšími členy se stali sourozenci Šneberkovi: zpěvačka a klávesistka Jana a kytarista Jiříček, zvaný Šprcka, který se později proslavil ve skupině Semtex. V tomto složení vydala skupina první desku Balónek (1996). Po čase přibyl ještě Radek Gotz na bicí a v tomto již ustáleném složení skupina vydala druhé album Popíček (1998). V roce 2000 vychází deska s názvem MAKOVKY, obsahující staré písně skupiny Máci nahrané v novém kabátě a se spoustou hostů. V březnu 2002 se příznivci kapely konečně dočkali zbrusu nové desky s názvem Demááczech. Na ní najdou 12 nových písní + l bonus, písničku Kolíbaná z večerníčku Méďové.

17:20 - 18:30    MALINA BROTHERS

Bratři Malinové, tedy banjista Luboš, kytarista Pavel a houslista Josef se společně sešli na pódiu v unikátním projektu nazvaném Malina Brothers a přizvali ještě kontrabasistu Pavla Peroutku. K těmto jménům asi není potřeba nic více dodávat.  Tato česká kapela vznikla cca v roce 2010 díky pravidelnému vánočnímu jamování v jedné hospodě v rodném Náchodě. A třeba v roce 2015 skupina natočila své druhé album s předním americkým hráčem na foukací harmoniku Charlie McCoyem, ten mj. spolupracoval i s Bobem Dylanem, Johnnym Cashem a Elvisem Presleym. Jak píšeme .....není co dodávat ....................

19:15 - 20:30  PETR KOCMAN a MONOGRAM

Opravdu speciální vystoupení Petra Kocmana a špičkové bluegrassové kapely Monogram, která je mimo jiné držitelem ocenění Mezinárodní Bluegrassové Asociace IBMA. S kapelou se Petr zná  již mnoho let,  a v minulosti je míval na svém koncertě jako hosty. Uslyšíte Petrovo písničky tak, jak je neznáte, tedy v akustické úpravě, ale zavzpomínáme pár skladbami i na společnou lásku legendární kapelu Greenhorns, ve které Petr strávil krásných 12 let po boku Honzy Vyčítala. Bude to skutečně neobvyklý večer........

21:00 - 22:15 BÁRA HRZÁNOVÁ, MÁRIO BIHÁRY a BACHTALE APSA

Když se kvůli koronavirové krizi zavřela divadla, přestaly se točit filmy a pořádat koncerty, přišla Bára Hrzánová s nápadem uspořádat benefiční turné po domovech pro seniory, jejichž obyvatelé se ocitli na několik měsíců zcela odříznutí od svých blízkých. A protože jedním z Bářiných nejbližších hudebních kolegů je fenomenální romský akordeonista a klavírista Mário Bihári, vznikl společný hudební projekt. Postupně se začali přidávat další muzikanti z kapely Bachtale Apsa a odehrálo se přes 25 benefičních vystoupení po celé republice.
Díky perfektní atmosféře, pohodě a skvělému ohlasu publika se protagonisté rozhodli k občasné spolupráci i v „normálních“ časech. Bára Hrzánová je nejen vynikající herečka, ale také všestranná zpěvačka, pro kterou jsou romské písně srdeční záležitostí. Pro publikum není tato její poloha zcela známá, o to však zajímavější.
Kapela Bachtale Apsa patří k tomu nejlepšímu, co v současnosti naše romská hudební scéna nabízí. Bude to luxusní tečka za XXII. ročníkem.

Děti do 10 let vstup zdarma.

Vstupné na místě: 500,- Kč

Pořadatel

Obec Konstantinovy Lázně