Rie Nakajima (JP) • Válek / Merta / Tarnovski: Metal
KONCERT / Hudba – Metal

Rie Nakajima (JP) • Válek / Merta / Tarnovski: Metal

neděle 23. června od 19:00
Divadlo 29, Pardubice
Vstupenky
od 100 do 200 Zobrazit ceny
prodej do 23. června

Základní vstupenka

Základní cena 200 Kč Koupit

vstupenka pro držitele ISIC, IYTC, ALIVE, ZTP

prodej pouze na místě na základě předloženého průkazu

Základní cena 100 Kč

O akci

Japonská zvuková kouzelnice Rie Nakajima a její magický svět kinetických objektů & kapela Metal sdružená kolem jesenického výtvarníka a badatele Petra Válka. Oslava zvuku, pohybu, interakce, kutilství i půvabu obyčejných věcí. 

Rie Nakajima je japonská sochařka a hudebnice, celosvětově proslulá zejména svými performancemi, na kterých pomocí doma vyráběných kinetických objektů a drobných nalezených předmětů vytvaří jemné a hypnoticky omamné rytmické struktury. Zvuky roztančených misek, skleněných a plechových předmětů a legie malých kinetických bubeníků se na jejích vystoupeních spojují v křehkou tribální kakofonii. Tvorba Rie Nakajimy, podobně jako díla Bachelarda nebo Prousta, nás mimo jiné nenápadnou cestou vede k hlubšímu vnímání skryté podstaty a půvabu těch nejobyčejnějších věci kolem nás. Rie spolupracovala s renomovanou londýnskou Tate Modern i s tokijským muzeum současného umění Hara, vystupovala s Davidem Toopem, Davidem Cunninghamem, Phillem Niblockem, Kenem Ikedou i Thurstonem Moorem ze Sonic Youth. Velmi si vážíme toho, že jediné české vystoupení na současné evropské minitour bude mít v D29!

Více informací

Kov na kov, kov a dřevo, kov a kůže, vrčení, cinkání, vrzání a šustění. Také performance tria Válek / Merta / Tarnovski jsou plné pohybu, vibrací a mechanických šramotů. Jen jejich přístup je trochu punkovější.  A jsou to také oslavy domácího kutilství, interakce, recyklace a humoru. Trojice používá kinetické objekty výtvarníka a zvukového badatele Petra Válka, doma vyrobené syntezátory, kuchyňské náčiní, zvonky, misky, plechovky, kartonové krabice a další kovové a dřevěné předměty, které postupně rozehrává, přemísťuje, rozebírá a proplétá mezi sebou. Každé vystoupení je současně premiérou i derniérou, záleží na prostoru, jeho členitosti a akustice i na tom, jaké předměty hudebníci na místě najdou a vtáhnou do hry. Trio vydalo vloni na podzim na londýnském labelu Flaming Pines debutové album, které vznikalo v rámci rezidence v Divadle 29.

www.rienakajima.com
www.instagram.com/the.vape.noise
linktr.ee/tarnovski