Předprodej byl ukončen

Tady Havel, slyšíte mě? - promítání a beseda s režisérem
KINO / PROJEKCE / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / WORKSHOP / LEKCE / Film / Osobní rozvoj

Tady Havel, slyšíte mě? - promítání a beseda s režisérem

neděle 9. června od 18:30
Komunitní centrum Unitaria, Praha

O akci

 

Promítání filmu a beseda s režisérem a Petrem Jančárkem

Unikátní dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? představuje Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života. Film vstupil do kin v době, kdy Havlův myšlenkový odkaz a důraz na individuální svobodu ve společnosti rezonují silněji než kdy dříve. Václav Havel k nám znovu promlouvá. A my se s ním můžeme znovu setkat.

------------------------

Díky vzájemné důvěře mezi hrdinou a jeho filmařem se snímek dotýká nejen oficialit, ale i intimních a fatálních situací. Jsme svědky Havlova blízkého vztahu s dalajlámou, Madeleine Albright, Milošem Formanem nebo Joan Baez, setkání s Henry Kissingerem či bývalým prezidentem USA Billem Clintonem. Potkáváme se s jeho přáteli doma i na proslulé chalupě na Hrádečku, absolvujeme s ním schůzky v jeho pražské kanceláři, užíváme si s ním svobodomyslnou náladu na open air festivalu v Trutnově, anebo přípravu a natáčení jeho filmového debutu „Odcházení“. Ale doprovázíme ho také na jeho poslední soukromé cestě do USA, kde jsme s ním a jeho ženou Dagmar Havlovou v nejtěžších chvílích. Václav Havel se po ataku mrtvice ocitá na prahu smrti a lékaři newyorské nemocnice bojují o jeho záchranu.

Film připomíná Havlovu specifickou osobnost, kombinaci síly a křehkosti, pochybností i rozhodnosti. Dotýkáme se znovu jeho originálního způsobu přemýšlení, humoru, tvůrčích postupů. Ale především je film zprávou o tom, jaký byl Václav Havel skutečně v době svého odcházení. Nabízí metaforickou připomínku „havlovské jistoty“, že se všechny události, k nimž v lidském světě dochází, ukládají (dle Havla samotného) do „paměti bytí.“....

Václav Havel nás učil, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Film 'Tady Havel, slyšíte mě?' je intimním portrétem člověka, jehož život byl odrazem těchto slov. Připojte se k nám a prožijte spolu s námi zákulisí příběhů, které formovaly naši zemi a její budoucnost. Tento večer nebude jen filmovou projekcí; je to setkání s dědictvím, které nás všechny sjednocuje. I ty, kteří tomu nevěří..

Více informací

Datum: Neděle 9. 6. – 18:30 – 21:00 (doporučujeme přijít dříve, prostor bude přístupný od 18:00)

Sezení v sále je nečíslované

Místo konání: Komunitní centrum Unitaria, Anenská 186/5, Praha 1 - Staré Město

Po promítání filmu bude následovat cca 30 - 60 minutová beseda s režisérem a scénáristou Petrem Jančárkem.

Akci organizuje: Peter Bartal https://www.peterbartal.cz/