Předprodej byl ukončen

 Perský Nový rok
FESTIVAL / KONCERT / Hudba – Blues, Folk / Country, Jazz, Klasika, Worldmusic

Perský Nový rok

středa 22.3.2017 od 20:00
Metro Music Bar, Brno

O akci

Neopakovatelný hudební zážitek přelomu zimy a jara je připraven 22. března 2017 čeká na diváky v brněnském Metro Music Baru (Poštovská 6, Alfa-Pasáž, Brno), kde od 20.00 hodin vystoupí Shahab Tolouie s kapelou a brněnská formace The Entropies.

Během večera zazní vášnivá a mystická persko-španělská fúze Shahaba Tolouie, který čerpá inspiraci v tradiční hudbě své rodné země. Jeho osobitý hudební styl lze nejlépe klasifikovat jako „world fusion“, on sám jej nazývá „ethno flamenco“ nebo „persian flamenco fusion“. Svůj hudební styl představil na albu Tango Perso, které vyvolalo velmi příznivé ohlasy, pozornost mu věnoval například televizní kanál BBC a Voice of America.
Doprovodí jej český kytarista Tomáš Vychytil a baskytarista z bývalé Jugoslávie Gavrilo Aleksič, rytmickou stránku zajistí Carlo Zegarra z Peru. Nebude chybět ani unikátní tříkrký nástroj fusetar, kterz proslul v médiích jako klenot ve světě hudebních nástrojů.

Večer zahájí brněnská formace The Entropies, která pojí orientální melodie s progressive rockem a netypickou kombinací hudebních nástrojů v obsazení Soheil (kytara a zpěv), Michal (violoncello) a Ester (bicí).

Nourúz (persky Nový den) je tradiční perský svátek, oslava jarní rovnodennosti, který vznikl před více než 3000 lety. Dodnes se slaví nejvíce v Iránu, ale také v Afghánistánu, Albánii, Ázerbájdžánu, Gruzii, Severním Iráku a Turecku, dále v zemích Střední Asie. Různé varianty toho svátku se slaví i na Balkáně, v severní Číně, na Kavkaze, Krymu, v Indii, Iráku, Pákistánu a Sýrii.
Slaví se obdobně jako v našich zemích Velikonoce. Nourúz do jisté míry připomíná jakýsi mix čtyř klasických svátků, tak jak je známe v Česku: Mikuláš, Vánoce, Silvestr a Velikonoce.