Předprodej byl ukončen

Stromboli
KONCERT / Hudba – Pop, Rock

Stromboli

pátek 20.5.2022 od 19:00
MC Kotelna, Litomyšl

O akci

19.00 OPEN
20.00 koncert + afterpárty

V MC Kotelna vystoupí česká kultovní hudební skupina osmdesátých let ve složení: Michal Pavlíček, Bára Basiková, Vladimír Guma Kulhánek, Klaudius Kryšpín, Vendula Kašpárková a Jiří Veselý.

Stromboli - česká hudební skupina hrající fúzi různých stylů – jazzrock, space rock, novou vlnu, v její hudbě lze vystopovat i prvky heavy metalu či black metalu.

Její počátky sahají do jara 1985, kdy vznikla jako původně příležitostná kapela pro živý koncert na festivalu Jazz Praha ve složení kytarista Michal Pavlíček, baskytarista Vladimír Guma Kulhánek a bubeník Klaudius Kryšpín.

V únoru 1986 skupina dostala název Stromboli (inspirováno Pavlíčkovým zážitkem, kdy viděl erupci stejnojmenné sopky) a přibyly dvě členky: vokalistka Bára Basiková (která přišla z Precedensu) a klávesistka Vendula Kašpárková, Gumu Kulhánka průběžně střídal jako stálý host Jiří Veselý. Příležitostným hostem se stal rovněž Vilém Čok.

V roce 1987 vyšlo v Pantonu dvojalbum Stromboli shrnující de facto veškerou tvorbu skupiny v letech 1985-86. Sedm skladeb jsou záznamy živých vystoupení, zbylých devět pak studiové nahrávky. Na albu se objevili i Michael Kocáb (zpěv), Iva Bittová (housle) a oba Pavlíčkovi synové Jan a Michal mladší (zpěv). Čtyři skladby měly za text básně Christiana Morgensterna v překladu Jiřího Hiršala, po dvou dalších textech pak přispěli Zuzana Michnová, Josef Novotný a Vilém Čok – ten se rovněž podílel na jedné skladbě hudebně, jinak hudba celého alba je dílem Pavlíčka.

O dva roky později vyšlo u Pantonu další album – Shutdown – tentokrát nazpívané v angličtině. Dva singly (Around the Fires / Okolo ohňů a Sandonorico) vyšly i v češtině. Veškerou hudbu opět složil Pavlíček, texty jsou dílem Martina Němce, Michaela Žantovského, Michala Horáčka a Ondřeje Hejmy. Mezi hosty se objevili např. Miroslav Vitouš, Marcela Březinová či Lešek Semelka, jako speaker v jedné skladbě i Horáček.

 

Vystupující

Stromboli (CZ) – fb