Předprodej byl ukončen

Slavné filmové melodie 3
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika, Pop

Slavné filmové melodie 3

středa 30.9.2020 od 18:30
Jeruzalémská (Jubilejní) synagoga, Praha

O akci

Melody Quartett  

Dana Jelínková – I. housle,   Petra Bohm – II. housle,   

František Jelínek – viola, Barbora Soukupová – violoncello

 

PROGRAM:

PÁN PRSTENŮ – Shore: May it be + Concerning Hobbits

SEDM STATEČNÝCH -  Bernstein: Main theme

ANGELIKA – Magne: Markýza Andělů                                                           

PODRAZ: Joplin: The Entertainer

POSLEDNÍ Z MOHYKÁNŮ: Jones: Promentory

MOULING ROUGE – Mc Gregor: Tango de Roxanne

48 hodin v PAŘÍŽI – Piazolla: Libertango                                                       

KRISTIÁN – Nováček: Jen pro ten dnešní den

ABBA: Mamma mia

TITANIC – Horner: My heart will go on

POMÁDA – Cassey: You ar te one I want

INDIANA JONES - Williams: Raiders March

STATEČNÉ SRDCE - Horner: A gift of a Thistle

HARRY POTTER: Williams: Hedvig´s Theme

JAMES BOND – Adelle: Skyfall

THIS IS IT - Jackson: Billie Jean

koncert potrvá asi 65 minut

Více informací

Melody Quartett

Nejznámější melodie z klasiky, salonní hudby, popu a rocku, známé filmové melodie a hity na kongresy, konference, firemní večírky, svatby a všechny ostatní slavnostní příležitosti..Naše smyčcové kvarteto vzniklo r. 2004. Původně jsme vystupovaly jako dívčí kvarteto. I dnes na vyžádání hrajeme v dámském obsazení.

Jeruzalémská synagoga

Jubilejní synagoga císaře Františka Josefa I. byla vystavena jako náhrada za zbořené synagogy po asanaci pražského ghetta. Jedná se o nejmladší a zároveň největší synagogu pražské židovské obce. Stavba je zajímavou směsí secese a maurského slohu.

První projekt synagogy v novorománském slohu od stavitele Aloise Richtera vznikl roku 1899, druhý projekt v novogotickém slohu od stavitele Josefa Linharta v roce 1901. Třetí projekt vypracoval roku 1903 známý vídeňský architekt Wilhelm Stiassny. Ten byl následujícího roku schválen a v letech 1905–06 byla stavba na náklady spolku zbudována stavitelem Aloisem Richterem. K jedné z nejkurióznejších překážek ve výstavbě synagogy patřila i námitka vznesená nedalekým sborem kostela sv. Jindřicha, že "zpěv ze synagogy bude rušit o nedělích křesťanské věřící". Na svátek Simchat Tora byla nová synagoga 16. září 1906 zasvěcena. Synagoga byla pojmenovaná Jubilejní na památku 50. výrocí vlády Františka Josefa I.

Průčelí zdobí maurské oblouky, rozeta, překrásné ibersky červené a bílé pruhy kamene a spousta barev, jimiž synagoga září na celou Jeruzalémskou ulici. Interiér je různorodou směsicí maurských prvků s detailní secesní výmalbou. Barevné dekorace chrámové lodi, nástěnnou malbu a štuky zajištovala firma F. Fröhlicha. Synagoga má 850 míst k sezení a oddělený balkón pro ženy. S výjimkou období protektorátu, kdy synagoga sloužila jako skladiště, se zde stále konají bohoslužby. Po první větší rekonstrukci v 90. letech byly pod nánosy omítky a vrstvou staré malby na cca pětadvaceti čtverečních metrech objeveny bohatě malované ornamenty ve stylu vídeňské secese, jaké nemá žádná jiná synagoga ve světě. V roce 2003 byl prováděn průzkum nástěnných maleb a pod jednou z mramorových desek byl nalezen ukrytý pergamenový svitek, který zde ležel nedotčen téměř celé století. Na tomto svitku je vylíčená historie stavby, údaje o stavitelích a řemeslnících, kteří se na stavbě synagogy podíleli...atp. Největším klenotem jsou opravené původní varhany, původně je poháněl elektromotor podle návrhu Františka Křižíka.

 

Koncertní agentura FIDELIO (www.fidelio-koncerty.cz):

Koncertní a umělecká agentura Fidelio, s. r. o. resp. její předchůdce, obč. sdružení FIDELIO bylo založeno již v roce 2001 a působíme v současné době zejména v Praze, ale příležitostně pořádáme koncerty i v jiných městech - České Budějovice, Český Krumlov, Plzeň a od roku 2017 také Brno.  Za 18let (2002-2019), po kterou sdružení a navazující subjekty na trhu působí, jsme uspořádali více než 550 koncertů v mnoha městech České Republiky. Naše koncerty vyposlechlo více než 50 000 posluchačů.

Pořadatel

Koncertní společnost FIDELIO, s. r. o.