Předprodej byl ukončen

Klenoty baletní a operní hudby
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika, Spirituální

Klenoty baletní a operní hudby

čtvrtek 30.3.2023 od 18:30
Barokní sál Emauzského kláštera, Praha

O akci

PESTRÝ VELIKONOČNÍ PROGRAM:

 

Účinkující:

Štěpánka HEŘMÁNKOVÁ - soprán

Václav ZAHRADNÍK - klavír

Hana HLOŽKOVÁ - housle

Simona HEČOVÁ - violoncello

 

PROGRAM:

P. I. ČAJKOVSKIJ

LABUTÍ JEZERO

Pas d´action (Duet Odety a prince)

Danse Russe

Pas de deux (Duet Odilie a prince)

 

Antonín DVOŘÁK

Arie "O měsíčku"

 

G. PUCCINI

Arie "O mio babbino caro"

 

A. GLAZUNOV

Raymonda (Grand Adagio)

 

G. F. HAENDEL

NEUN DEUTSCHE ARIEN

Suesse Stille, sanfte Quelle

Singe Seele, Gott zum Preise

 

P. I. ČAJKOVSKIJ

Spící krasavice (Entra acte)

 

J.S. BACH

Suita G-Dur

Sarabanda a Minuetto

(změna programu vyhrazena)

délka: cca 65 minut                          

Více informací

 

Emauzský klášter (Emauzy)

Emauzský klášter neboli klášter benediktinů u chrámu Panny Marie a slovanských patronů, zvaný Na Slovanech či Emauzy, byl založen 21. listopadu 1347 českým králem a římským císařem Karlem IV. Lucemburským pro řád slovanských benediktinů.

Karel IV. klášter založil na základě privilegia papeže Klimenta IV. z 9. května 1346. Ke klášteru Karel založil v roce 1371 kostel zasvěcený Panně Marii, svatému Jeronýmovi, slovanským věrozvěstům Cyrilu a Metodějovi a českým světcům Vojtěchovi a Prokopovi.

Klášter fungoval i v době husitské, kdy unikl vyplenění. Husité jej v roce 1419 převzali a jako v jediném českém klášteře se zde praktikovalo přijímání podobojí, a to až do roku 1589. Začátkem 17. století, za vlády Rudolfa II., byl klášter obnoven jako katolický. Po vyhoštění benediktinské komunity z Československa v roce 1919 byl klášter krátce v majetku hudební konzervatoře. O rok později se beuronští benediktini vrátili a obnovili slovanskou liturgii.

V roce 1942 gestapo mnichy vyhnalo a klášter sloužil jako vojenský lazaret. Při spojeneckém náletu na Prahu 14. února 1945 byla poničena budova kostela a klenby klášterní budovy, opravy proběhly v 1. polovině 50. let.

V roce 1950 byl klášter zestátněn a v 50. letech připadl Československé akademii věd. Po roce 1989 získalo zpět budovy kláštera i kostel Benediktinské opatství v Emauzích. V roce 1995 byla ukončena jedna etapa rekonstrukce kláštera. V roce 2003 byla dokončena rekonstrukce kostela, posvěcen nový oltář a první mše se konala symbolicky na velikonoční pondělí 21. dubna 2003.

Klášter nevypadl vždy tak, jak jej dnes známe – až poté co areál kláštera utrpěl vážné škody v únoru 1945, bylo přistoupeno v letech 1953 – 1954 k rekonstrukci kleneb podle návrhů profesora Bedřicha Hacara. Podle projektu architekta Františka Marii Černého byla provedena rekonstrukce kostela, při níž pobořené věže nahradila betonová křídla s pozlacenými hroty.

 

Koncertní agentura FIDELIO (www.koncerty-fidelio.cz):

STRUČNĚ Z HISTORIE

Koncertní a umělecká agentura Fidelio, s. r. o. resp. její předchůdce, obč. sdružení FIDELIO bylo založeno již v roce 2001 a působíme v současné době zejména v Praze, ale příležitostně pořádáme koncerty i v jiných městech - České Budějovice, Český Krumlov, Plzeň, Brno a od roku 2020 také Liberec.  Za 18let (2002-2020), po kterou sdružení a navazující subjekty na trhu působí, jsme uspořádali více než 600 koncertů v mnoha městech České Republiky. Naše koncerty vyposlechlo více než 50 000 posluchačů.

Pořadatel

Koncertní společnost FIDELIO, s. r. o.