Předprodej byl ukončen

Jazzpot 2023 - Celý festival
FESTIVAL / KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Jazzpot 2023 - Celý festival

14. – 15. dubna 2023 od 19:00
Fabrika, Svitavy

O akci

Vstupenka na dva hlavní koncerty v rámci festivalu Jazzpot 2023.

14. 4. v 19:00 Fabrika - Nikol Bóková Quartet / Sisa Fehér & Khi

15. 4. v 19:00 Fabrika - Dan Bárta & Illustratosphere

 

Nikol Bóková Quartet

Nikol Bóková, držitelka hudební ceny Anděl v kategorii jazz za album Prometheus, je brilantní klavíristka a skladatelka, která ve svém umění silně přesahuje hranice hudebních světů. Její tvorba čerpá z celoživotního studia klasické interpretace a spolu s tím kombinuje prvky jazzu, popu, moderního rocku a minimalismu.

Své poslední album Elements, které přijede představit, začala skládat jako sólovou desku, stojící čistě na klavíru. „Když jsem měla prakticky připravených asi sedm skladeb, tak jsem ve věci jménem A Diamond Substance začala slyšet kontrabas. Pak jsem někde zase začala zřetelně slyšet Michała Wierzgońe na bicí nebo Davida Dorůžku na kytaru. Všechno začalo růst a já začala cítit, že to nebude sólová deska,“ říká Bóková. Výsledné dílo je tedy ukotveno v jazzu, ale bohatě čerpá také z klasické hudby, post-rocku a minimalismu.

Krom obvyklých spoluhráčů, kterými jsou Michał Wierzgoń (bicí) a Martin Kocián (kontrabas), přijede s Nikol i kytarista David Dorůžka, který studoval skladbu a improvizaci na Berklee College of Music a hrál s takovými jmény jako např. Jorge Rossy nebo Tiger Okoshi.

www.nikolbokova.com

 

Sisa Fehér & KHI

Zpěvačka a multiinstrumentalistka Sisa Fehér nám přijede představit svoje poslední album „KHI“, které nahrála v Kodani při studiu prestižního magisterského oboru European Jazz Master v roce 2021. Doprovodí ji šestičlenný ansámbl složený z předních hudebníků československé jazzové scény: Vojtěch Procházka (piano), Miloš Klápště (kontrabas), Marek Urbánek (bicí), Oskar Török (trubka), Miroslav Hloucal (křídlovka) a Štepán Janoušek (trombón).

Pro celé album je určující netradičně složená dechová sekce, která vytváří nádherně měkký a občas až syntezátorový harmonicky efekt a originálně tak dobarvuje kompozice založené na basových rifech. To vše je pak ideálním podkladem pro vášnivý až syrový zpěvácký projev Sisy Fehér.

www.sisafeher.com

 

Dan Bárta & Illustratosphere / Němá éra tour

Dan Bárta, jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí, se zapsal v devadesátých letech do širokého povědomí s kapelou Alice a účinkováním v muzikálu Jesus Christ Superstar. Stal se také neodmyslitelnou součástí kapely J.A.R. V roce 2000 překvapil fanoušky s vlastní skupinou Illustratosphere, se kterou vydal dosud pět řadových alb. Kapela přijede ve složení: Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (kytary), Martin Valihora (bicí) a Robert Balzar (basová kytara, kontrabas). Koncertní turné v roce 2023 bude věnováno především návratu k dlouho vyprodanému debutovému eponymnímu albu, které znovu vychází v reedici. Dan Bárta & Illustratosphere okouzluje posluchače napříč generacemi i hudebními žánry již více než dvacet let!

danbarta.cz

 

V rámci festivalu proběhne 15. 4. od 15:30 i koncert kapel XXLive a Blue Apple v parku nebo alternativním klubu Tyjátr Svitavy (v případě nepříznivého počasí).  Koncert je zdarma pro všechny návštěvníky.

Více o festivalu na kultura-svitavy.cz/jazzpot

Pořadatel

Středisko kulturních služeb města Svitavy

www.kultura-svitavy.cz