Předprodej byl ukončen

Pětkrát kolem světa
DIVADLO / Představení – Loutkové divadlo

Pětkrát kolem světa

neděle 18.6.2023 od 16:00
Galerie loutek Jiřího Nachlingera, Kuks

O akci

Dobrodružný příběh cestovatelky Barbory M. Eliášové

Rodinná plenérová inscenace inspirovaná dobrodružstvími cestovatelky Barbory Markéty Eliášové, která se roku 1912 vydala na svou první cestu kolem světa. Putovala vlakem přes celé Rusko do Vladivostoku. Odtud se plavila tři týdny parníkem až do Japonska, kde pracovala jako vychovatelka dětí anglického profesora a vyučovala na poštovní škole. Naučila se japonsky, jedla hůlkami, nosila kimono a stala se první evropskou absolventkou kurzu ikebany.

Z Japonska putovala lodí do Ameriky, přes Chicago a New York se vrátila lodí do Prahy. Na cestu kolem světa se vypravila pak ještě čtyřikrát. Pokaždé zvolila jinou trasu. Poznala bohorovnost holandských kolonizátorů na Jávě, vitalitu a podezřelou bezstarostnost Australanů a o tom všem si psala deníky, články, cestopisy a romány.

Tygr v tísni připravuje cestopisnou loutkovou inscenaci o dívce, která vyrůstala bez rodičů, ale dokázala samotu přetavit v samostatnost a splnit si sny v dobách, kdy ženy neměly ještě ani volební právo.

Režie: Zuzana Burianová
Dramaturgie: Marie Nováková
Hudba: Marek Doubrava
Výprava: Tereza Havlová
Hrají: Bety Nováková, Jiří Kniha, Karolína Novotná
Premiéra 1. června 2023

 

O SOUBORU

Nezávislý divadelní soubor Tygr v tísni se již od svého vzniku v roce 2010 zabývá zkoumáním základů, na kterých stojí současná evropská společnost, její kultura a nakonec i možnosti jejího přežití.

Tygr v tísni často nachází svá témata v textech, které nejsou primárně dramatické, nalézá literární kuriozity, cenné autentické materiály, objevuje dramatické příběhy 20. století. Skrze adaptace biografické a autobiografické literatury a zásadních děl moderní literatury přináší publiku současný pohled mladých tvůrců na politické a kulturní dějiny.

Texty převádí do jevištní podoby přesahující konvenční pravidla činoherního divadla. Experimentuje s formou kabaretu, montáže, site-specific, scénické přednášky či hudebního divadla a inscenace umisťuje v netradičních prostorech a na netradičních místech, jako je Mlýn ve Zlaté koruně, Nákladové nádraží Žižkov, Fuchsova kavárna a další.

Pořadatel