Předprodej byl ukončen

VlhkáFest 2023
FESTIVAL / Charita / Dobročinnost

VlhkáFest 2023

sobota 23.9.2023 od 15:00
Kontaktní centrum Vlhká, Brno

O akci

Letiště, parky, hrady, náměstí nebo kluby? Nuda! VlhkáFest vás nechá nahlédnout do míst, kam byste se normálně nepodívali. Schválně, kolik z vás už si někdy zatančilo nebo zašlo na divadlo do kontaktního centra? A víte vůbec, k čemu taková kontaktní centra jsou?

Kontaktní centrum je nízkoprahová služba, která navazuje kontakt s lidmi se závislostí na návykových látkách. Ti pak místo toho, aby byli na ulici, tráví čas v centru, kde na ně mohou pozitivně působit sociální pracovníci.

Sociální pracovníci se snaží, aby klienti posunuli svůj život dále. A to i v případě, že zatím nejsou rozhodnuti se své závislosti plně vzdát. Když klient nechce abstinovat, lze u něj alespoň minimalizovat rizika užívání návykových látek. Sociální pracovníci tak klientům snižují dávky alkoholu, testují je na různé nemoci atd. U klientů tak často dochází ke stabilizaci zdravotního stavu.

Pracovníci kontaktních center také pomáhají klientům sehnat práci, bydlení, doprovází je na úřady nebo k doktorovi.

Nejdůležitější je respekt. Pracovníci kontaktních center respektují potřeby svých klientů, nedívají se na ně skrz prsty. Povídají si s nimi o tom, co je trápí, snaží se je motivovat. Některé klienty se pak daří odkazovat do léčby závislosti nebo do terapeutických komunit.

Přijďte na VlhkáFest a zažijte si prostory kontaktního centra na vlastní kůži!

 

Vystupující

1flfsoap (CZ) – bandcamp Vložte kočku (CZ) – fb

Více informací

Centrum už třetím rokem pomáhá lidem, kteří žijí na ulici a rizikově konzumují alkohol. Poskytuje lidem bez domova bezpečný a důvěrný prostor, kde mohou sdílet své zkušenosti. Sociální pracovníci jim zde poskytují zdravotní ošetření, oblečení i potraviny.

Tím, čím je ale centrum skutečně unikátní, je program kontrolovaného pití, s kterým centrum začalo v Česku jako vůbec první. Díky tomuto programu se daří klientům, u kterých běžná abstinenční léčba nezabírá, úspěšně snižovat denní příjem alkoholu. Část z nich se pak podaří dovést až k úplné abstinenci.

A takový supr projekt si podporu rozhodně zaslouží! Pomáhat lidem porazit svou závislost a dostat je z ulic, vrátit je zpátky do běžného života, to přece má smysl.

Pořadatel