Předprodej byl ukončen

Adventní poetický večer - Ondřej Fencl & Kristýna Ryška
KONCERT / Představení / Hudba / Umění

Adventní poetický večer - Ondřej Fencl & Kristýna Ryška

středa 29.11.2023 od 18:00
Sokolovna Petřvald, Petřvald

O akci

ADVENTNÍ POETICKÝ VEČER

Přijďte se přesvědčit, že poezie nepatří jen do učebnice a užít si předvánoční atmosféru u lahodné kávy, vína nebo čaje.

Od 17 hod. pro vás bude otevřena na místě kavárna, kde si můžete dát kávu, víno, zákusek nebo chlebíček a vybrat si své místo u stolu. V čase představení nebude možno zakoupiti žádnou dobrotu, abychom nerušili. Dobroty vám budou k dispozici před představením, o přestávce nebo po skončení. Děkujeme za pochopení.

Básně a písně, zhudebněná poezie, Seifert, Hrabě, Skácel, Merta...

Herečka Kristýna Ryška (dříve Podzimková) kovaná v recitaci, klávesista a kytarista Ondřej Fencl zabydlený v muzice...

Hudebně-poeticko-divadelní projekt s cílem "rehabilitovat" poezii ve smyslu vrátit ji zpátky k lidem. Poezie je dnes za cosi archaického, cosi z časů našich babiček, případně z učebnic. Přitom vhodně zvolené básně Jaroslava Seiferta, Václava Hraběte nebo Jana Skácela jsou cosi, co si zamiluje každý vnímavý jedinec, pokud je mu to předestřeno jinak než jako povinná literatura z pera dávno nežijících soch. Seifert zejména k stáru psal o lásce z podobných úhlů jako dnešní dělníci pop music, jen při vší úctě k nim trochu vkusněji. "Já básničky píšu odmalička - když pošlete třeba smskou říkanku, která má duši, rezonuje to prakticky stoprocentně. A to není mnou, ale tím, že lidem prostě hezky podaná, zveršovaná emoce konvenuje, ba chybí a je jedno, jestli je člověku dvacet nebo šedesát," říká strůjce myšlenky, dvaaačtyřicetiletý zpěvák a multiinstrumentalista Ondřej Fencl (m.j. spoluhráč Vladimíra Merty nebo Luboše Pospíšila).
Páteří projektu je kromě Fencla také všestranná herečka Kristýna Ryška, rodačka z Rožnova, známá například z filmů Metanol, Guru, Bábovky, Absurdistán, ze seriálů Zlatá Labuť, Král Šumavy, Ochránce, Bez vědomí, Ulice... Recitaci si absolventka Janáčkovy konzervatoře vyzkoušela třeba v komponovaných pořadech s Hradišťanem.

web projektu: poetickyvecer.cz/

Pořadatel