Předprodej byl ukončen

Folková Dvorana
KONCERT / Hudba – Folk / Country

Folková Dvorana

sobota 13. dubna od 18:00
Kulturní dům Dvorana, Loket

O akci

FOLKOVÁ DVORANA 2024

již 2.ročník oblíbené tradiční folkové loketské akce.

Tentokrát s kapely Lokálka, Nadoraz , Pavlína Jíšová a samozřejmě rodák Vojta "Kiďák" Tomáško.

Lokálka je česká parodicko-satirická folková a countryová skupina. Vznikla v roce 1974 v Hradci Králové.Ve své tvorbě paroduje především různé písně z oblasti country musicpopmusic a dalších žánrů. Kromě toho má i svoji vlastní původní tvorbu. Jedná se především o písničky, které skládal kapelník souboru Ladislav Straka. Společně se skupinou Barel rock patří mezi hudební uskupení z tzv. humoristicko recesistické větve českého folku.[zdroj?] Skupina hraje na countryovýchtrampskýchfolkovýchjazzovýchrockových i folklórních festivalech.

Vojta „Kiďák“ Tomáško, vlastním jménem Vojtěch Tomáško (* 16. dubna 1947 v Teplicích) je trampský a folkový písničkář, kromě jiného zakladatel a bývalý člen loketské trampské skupiny Roháči, s níž vystupoval od jejího založení v roce 1975 až do roku 1984. Je držitelem několika Port. V současnosti vystupuje sólově. Je autorem téměř 300 písní a písňových textů, také celé řady humorných povídek. Jeho písně jsou pilířem repertoáru Roháčů, píše i pro další interprety a skupiny, mj. pro Věru Martinovou.Od dětství žije v Lokti nad Ohří, je ženatý, má syna Vojtěcha.V minulosti působil ve skupinách Plížák (Sokolov) a Roháči (Loket nad Ohří), také ve dvojici s Lubomírem „Ríšou“ Melicharem.

Pavlína Jíšová (* 21. září 1962České Budějovice) je česká folková zpěvačka, textařka a skladatelka.Vystudovala učitelství českého jazyka a hudební výchovy na českobudějovické Pedagogické fakultě. Se skupinou Sem Tam získala dvakrát ocenění Porta na stejnojmenném plzeňském festivalu. Poté zpívala s Pavlem Žalmanem Lohonkou ve skupině Žalman & spol., tuto kapelu v roce 1990 opustila kvůli svým mateřským povinnostem. Od roku 1991 působila ve skupině Nezmaři, od roku 2002 vystupuje jako sólová zpěvačka. V roce 2002 založila vlastní skupinu CS Band (zkratka CS, protože hudebníci Pavel Malina, Pavel Plánka pocházejí z Čech, Juraj Figura, Peter Szabados ze Slovenska). V současné době[kdy?] vystupuje se skupinou Pavlína Jíšová a přátelé, často společně se svou dcerou, zpěvačkou Adélou Jonášovou.

Na většině písniček, které Pavlína se svojí skupinou zpívá, se sama hudebně i textařsky podílí, ale obecně písničky pochází od všech členů skupiny, někdy doplněné o texty Zbyška Rašky.Pavlína Jíšová prezentuje písničky z hudební scény folk&country stylu v pořadu Folková jíška Pavlíny Jíšové v českobudějovickém Českém rozhlase. S těmito pořady souvisejí i živé koncerty v rozhlasovém hudebním studiu natáčené jihočeskou televizí Gimi a českobudějovickým rozhlasem za účasti diváků. Zájem o písně Pavlíny Jíšové dokládá autorská spolupráce s Věrou MartinovouMarií Rottrovou a Pavlem Bobkem.Šestkrát po sobě získala ocenění Zpěvačka roku od hudebního časopisu Folk & Country. Českými hudebními médii je často označována jako „první dáma českého folku“.

Nadoraz Hradec Králové

„Ve víně je pravda, v pivu síla ji unést“ – toto životní moudro se prolíná většinou skladeb NADORAZu. (autor sloganu Josef Tázler)

Bezmála čtyřicetiletá existence kapely začala účastí na Portách. V dnešní době kapela hraje po celém území republiky a postupně se stala ozdobou všech velkých hudebních přehlídek. Základem hudební tvorby NADORAZu je humor a recese. Za dobu existence NADORAZu byly natočeny čtyři hudebni nosiče. Pivní hlad je unikátní nahrávka živého koncertu na LP desce, NatvrdoUž máme basy piva koupený a Po sezóně jsou studiové nahrávky. 

Působení kapely se neomezuje pouze na domácí scénu, ale má i zahraniční zkušenosti. Zahrála posluchačům například v Rakousku, Německu, Polsku a Slovensku. Účastní se také hudebních festivalů, na kterých získala i mnohá ocenění – několikanásobný laureát Smiřického Hrnce, výherce Olomouckého Tvarůžku atd. NADORAZ natočil také několik televizních pořadů s ČT-Brno.

Na všech akcích NADORAZ byl, je a vždy bude považován za katalyzátor humoru a dobré nálady. V poslední době jste mohli NADORAZ slyšet na Trnkobraní ve Vizovicích, Folkovém Kvítku na Konopišti, Loštickém Tvarůžku, Smiřickém Hrnci, Porcinkuli v Hostinném, oslavách Vítězství v Plzni, Krakonošově tržnici atd.

Královéhradecký NADORAZ postupně oblékl dixielandový kabát a dnes po více než čtyřiceti letech, s ironií sobě vlastní, hraje nejen swing, dixieland, country, ale i rap, funky a rock v nenapodobitelném provedení.

 

Více informací

Vstupné 395,-Kč v předpordeji a na místě 450,-Kč 

Další akce pořadatele

Večer s Felixem Holzmannem - 8. května od 18:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Zabiják Joe - 26. září od 19:30, Kulturní dům Dvorana, Loket

Kamelot - 4. října od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Sirény na cestách - 14. října od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Lenka Filipová - 9. listopadu od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Růžové svatby - 21. listopadu od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Jiří Schelinger EXPERIENCE - 21. září od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Cajk & Soul Sisters - 11. října od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Carpatia Castle a My Project - 19. října od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Game over - 20.3.2025 od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Znouzectnost - 6. prosince od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Chuck Wansley & Otto Hejnic Trio - 1. května od 19:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

VERONA a Loketská oldies diskotéka - 30. listopadu od 20:00, Kulturní dům Dvorana, Loket

Pořadatel

Kulturní dům Dvorana Loket