Zahajovací koncert "Dvořákův sen"
FESTIVAL / Hudba – Klasika

Zahajovací koncert "Dvořákův sen"

středa 1. května od 18:00
Kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš, Lány
Vstupenky
Cena 300
konec prodeje dva dny

O akci

ZAHAJOVACÍ KONCERT "DVOŘÁKŮV SEN"​

Pořadatel: Dvořákův festival

Spolupořadatel – Správa Pražského hradu



Účinkující: 

RADEK BABORÁK – lesní roh, 

ALEŠ BÁRTA – varhany
 

Program: 

J. S. Bach – Fuga sopra il Magnificat (BWV 733) pro varhany
J. S. Bach – Chorál „Bist du bei mir“ pro lesní roh a varhany
J. S. Bach – Tři preludia pro varhany
Ch. Koechlin - Monodie, op.213 pro lesní roh (Réveil – Nocturne – Sonnerie del Waldhorn)
J. S. Bach – Fantasie g-moll (BWV 542)
G. F. Händel – Sonáta g-moll pro lesní roh a varhany (Andante larghetto – Allegro – Adagio – Allegro)
F. Liszt – Weimars Volkslied pro varhany
F. Liszt – Rosario pro lesní roh a varhany (Mysteria gaudiosa – Mysteria dolorosa – Mysteria gloriosa)
Ch. M. Widor – Toccata F-dur pro varhany
C. Saint-Saëns – Andante pro lesní roh a varhany
A. Dvořák – Sny pro lesní roh a varhany

 

Více informací

Radek Baborák

Fenomenální český hráč na lesní roh a dirigent Radek Baborák patří mezi nejvýraznější osobnosti klasické hudební scény. Jako sólista vystupuje s dirigentskými osobnostmi a orchestry po celém světě. Důležitou součástí jeho nesmírně bohatého muzikantského působení, je komorní hudba. Právě se svými soubory Baborák Ensemble (v základním obsazení lesní roh a smyčcové kvarteto) a jeho rozšířenou verzí Orquestrina nahrál pro Animal Music piazzollovskou trilogii alb, které vyšly v letech 2014-2021. Hudbu světoznámého argentinského skladatele na nich představil v nových aranžích a netypickém obsazení. Radkův inovátorský duch se projevuje i v jeho dalších aktivitách: v době pandemie inicioval a zaštítil veřejnou sbírku na podporu rodin muzikantů-samoživitelů, a v jubilejní 200. sezóně Západočeského symfonického orchestru Mariánské lázně, nejstaršího orchestru u nás, se stal jeho šéfdirigentem, aby napomohl jeho oživení.

Radek Baborák je hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Yamagata, stálým sólistou Braniborského státního orchestru a v roce 2024 bude debutovat jako dirigent se Slovenskou filharmonií Bratislava, Oxford Philharmonic Orchestra v Londýně a Národní filharmonií Lvově.

 

Aleš Bárta

(nar. 1960) je jedním z nejúspěšnějších českých varhaníků. Svá studia zahájil na brněnské konzervatoři u prof. Josefa Pukla a pokračoval na pražské Akademii múzických umění ve třídě doc.

Václava Rabase. Již při studiu se stal úspěšným účastníkem významných soutěží. Je vítězem Mezinárodní varhanní interpretační soutěže Antona Brucknera v Linci 1982, laureátem Mezinárodní varhanní soutěže Franze Liszta v Budapešti 1983 a absolutním vítězem Mezinárodní varhanní soutěže Pražského jara 1984. Jako sólista vystupuje s předními symfonickými a komorními orchestry (Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Virtuosi di Praga, Pražský komorní orchestr) a význačnými sólisty (Josef Suk, Ivan Kusnjer, Sergej Kopčák, Miroslav Kejmar).

Koncertoval v Rakousku, Maďarsku, SRN, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Finsku, Itálii, Belgii, Rusku, Turecku, USA, Japonsku a Číně. Vystoupil na mezinárodních festivalech v Tokyu, Londýně, Curychu, Berlíně, Lipsku, Avignonu, Madridu, Hong Kongu, Istanbulu, Budapešti a Bratislavě. Před několika lety realizoval unikátní projekt třech CD pro japonskou firmu Octavia Records, a sice nahrávku 7., 8. a 9. Symfonie A. Dvořáka.

Pořadatel