Předprodej byl ukončen

Leoš aneb Tvá nejvěrnější
DIVADLO / Představení

Leoš aneb Tvá nejvěrnější

úterý 14.6.2016 od 19:00
Divadlo Husa na provázku, Brno

O akci

Milan Uhde / Miloš Štědroň

režie: Vladimír Morávek

 

Mistr a jeho život a hudba a Smrt aneb Jak Dílo ze zapadlé moravské vesnice dobylo celý svět.

 

Po legendární Baladě pro banditu přichází inscenace Milana Uhdeho a Miloše Štědroně, tentokrát na téma Leoš Janáček.

... O podivuhodném životě a fascinujícím díle geniálního hudebního skladatele. Tři Janáčkové (jako chlapec, jako mladý muž, jako zralý člověk) a šest žen (Marička, Amálie W., paní Sch., Zdenka, Gabriela H., Kamila St.) na půdorysu jakýchsi sešitů velmi směšných lásek vyjevují svá srdce, toužení a zklamání.

Hra Milana Uhdeho byla napsána přímo pro Divadlo Husa na provázku, vznikla ve spojení s hudebním skladatelem, muzikologem a nadšeným znalcem Janáčkova díla Milošem Štědroněm... Morávek, když si to prvně přečetl, prý se halasně smál. Janáčkovi? Brno, těš se – !

 

„Milí přátelé, zejména pak milý povzbuzovateli-režisére Vladimíre M., posílám celek čtyř výstupů, jak jsem jej právě dokončil. Začínám mít strach, jestli to není průjem neboli diaré, protože to ze mě vypadává podezřele rychle. („Však Ty to vyprdneš,“ říkával můj zvěčnělý kamarád Zdeněk Pospíšil s typicky antiromantickým akcentem, když po mně chtěl do tří týdnů Baladu pro banditu, a dostal ji. Kéž by se to byť i jen kvantitativně zopakovalo taky u tohoto textu.) Každopádně na mě buďte přísní, chci a budu na tom ještě hodně pracovat, ale teď bych rád zběžně nahodil závěrečný výstup se Smrtí neboli Paní S., ve kterém Mistr vleče Kamilu za velmi špatného počasí na kopec, kde čerstvě instalovali jeho sochu. (Miloši, proboha, ví se, jak se ten kopec jmenoval a kdo tu sochu vysochal? Nikde to nejsem v stavu najít.)... Zemřel pak za pár dní na to na zápal plic v ostravské nemocnici. Srdečně Milan U.“

 

MILOŠ ŠTĚDROŇ ZÍSKAL ZA HUDBU K INSCENACI LEOŠ ANEB TVÁ NEJVĚRNĚJŠÍ CENU ALFRÉDA RADOKA

 

Hrají:

Martin Havelka, Martin Donutil, Robert Mikluš, Slávek Bílský, Dalibor Buš, Eliška Fuksová, Melika Yildizová, Ivana Hloužková, Pavlína Vaňková, Tereza Marečková, Simona Zmrzlá, Kateřina Jebavá, David Janík, Jožka Králík a Gabriela Vermelho.