Předprodej byl ukončen

Cestovatelský festival Cestou necestou
FESTIVAL / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA

Cestovatelský festival Cestou necestou

1. – 2. března 2017 od 19:00
Skautský institut, Praha

O akci

Dva dni, osem cestovateľských prezentácií. Inšpirujúci životný príbeh o 10 rokoch na cestách, zážitky z Indonézie a Papuy-Novej Guiney, prezentácie v 3D o Ladakhu a Nórsku, charitatívny závod na tuk-tukoch v Indii, Bolívia, Peru i Blízky východ. To všetko na Vás čaká 1. - 2.3.2017 v Skautskom institute. Cestovateľský festival Cestou necestou po prvýkrát v Prahe.

Malá turistická ochutnávka o 1400 kilometroch peši v Kirgizsku, Pamíre a Afganistane bude v Prahe o deň skôr, 28.2.2017
 

Program

1.-2. 3. 2017 SKAUTSKÝ INSTITUT: 

 

1.3.2017 SKAUTSKÝ INSTITUT - DIVADELNÍ SÁL:

19:00 Michal Knitl - 10 rokov na cestách

Všetko sa začalo v lete 2004. Spolu s kamarátom som išiel na Work and Travel do USA, kde som 2 mesiace riadil rikšu a mesiac cestoval. Ďalšie leto som pobehal Európu. Neskôr som pôsobil 9 mesiacov ako dobrovoľník pri polárnom kruhu vo Fínsku počas zimy, po štátniciach som išiel pracovať s mládežou na 3 mesiace do Južnej Ameriky. Ostal som 15 mesiacov. Keď som bol 10 dní sám odrezaný uprostred fjordu v Čile, mi prišiel nápad, že napíšem knihu. Po návrate som sa pustil do písania. Zistil som, že ak chcem knihu predať, musím prezentovať. A po návrate z ďalšej 15-mesačnej cesty naprieč Áziou v rokoch 2011-2012 som založil festival Cestou necestou a už väčšinou prezentujem s priateľmi. V lete 2015 som bol na 4 mesiace v Indonézii a Papue-Novej Guinei. O tom však až niekedy nabudúce.

Preletíme cez 60 krajín. Budeme loviť losov s GPS, rybárčiť pri -20 stupňoch, pozorovať nádherné fjordy, náhorné plošiny, soľnú púšť. Prejdeme cez 800 km peši v Južnej Amerike a 1600 km v Ázii. Dvakrát vystúpime do 6000 metrov. Stretneme ženy so štupľami v nose a spozorujeme stáročné mosty vytvorené z koreňov stromov. A oveľa viac.

20:00 prestávka

20:15 Papuánske srdce

Štyri túry nad 4000 metrov, domorodci dorozumievajúci sa pískaním, šnorchlovanie so žralokmi i miesta, kam sa bieli ľudia ešte nedostali. Štyri mesiace v Indonézii a v Papue-Novej Guinei. Nová prezentácia vo forme filmu z fotografií s diskusiou na konci.

80 minútový film z fotografií + diskusia

Viac o ceste na: http://www.michalknitl.com/cestopisy/papuanske-srdce/

----------------------

1.3.2017 SKAUTSKÝ INSTITUT - PREDNÁŠKOVÝ SÁL

19:00 Filip Gelačik - Bolívia

Bolívia. Krajina extrémov. Šesťtisícovky sa striedajú s nížinami, tropické pásmo so soľnou púšťou. Jedna z najchudobnejších krajín Južnej Ameriky ukrýva jedinečné prírodné krásy, unikátnu faunu a flóru, no aj v čase globalizácie vyniká svojou autenticitou. Cestovateľov vítajú svojskí domáci a kultúrna inakosť. La Paz je v očiach sprievodcu Filipa Gelačika jedným z najzaujímavejších miest na svete. Pýtate sa prečo? Prezradí sám Filip, ktorý si k Bolívii stihol vytvoriť za roky na cestách výnimočné puto.

20:00 prestávka

20:15 Honza Macháček - Blízký východ – místo, kde se píše historie

Blízký východ ovlivňuje historii naší planety od pradávna. Je kolébkou všech tři hlavních náboženství, která se společně setkávají v Jeruzalémě. Takže svého času tam pobýval i Ježíš a nějaký čas po něm i Mohamed. Stavěly se tam úžasné pyramidy a babylónské věže. Na Blízkém východě se to tak nějak pořád mydlilo a mydlí se to tam doteď. I dnes tam probíhá něco, co ovlivní další směřování lidstva.

Možná právě proto nemá Blízký východ moc dobrou image, a tak tam lidé moc často nejezdí. Je to škoda. Co jsem tam tak před rokem a půl začal jezdit, tak jsem zjistil, že tato část světa má i daleko příjemnější tvář než tu, kterou známe z novin. Tato tvář je plná přátelských lidí, voňavého koření, úžasné chuti falafelu s hummusem, nerozbitných Toyot, starých mešit a kostelů, nádherných západů slunce, pouští, důležitých zdí, bazarů plných bot a divných figurín… Zmíním se o Izraeli, Íránu, Istanbulu, Jordánsku a Maroku, které na Blízký východ vlastně ani nepatří. Třeba vás svojí přednáškou inspiruji a vy se pak vydáte do této horké části světa.

-----------

2.3.2017 SKAUTSKÝ INSTITUT - DIVADELNÍ SÁL v 3D

19:00 Matěj Boháč - Ladakh (3D)

Pásmo stereofotografií z cesty do svérázné himalájské oblasti na samém severu Indie, vklíněné mezi Tibet a Pákistán. Hřebeny hor do této země nikdy nevpustí vlhké monzunové mraky, a tak je celé území vysokohorskou pouští, oživenou jen zelenými stuhami podél ledovcových řek, která ve své nehostinnosti dala vzniknout pozoruhodné a svébytné místní kultuře.

Záplavy třepotajících se modlitebních praporků nás převedou přes pětitisícové průsmyky. Navštívíme buddhistické kláštery na vrcholcích rozeklaných skal. Budeme bloumat odlehlými horskými údolími v zářících podzimních barvách, kterými se nese zpěv rolníků. Nahlédneme i do domácnosti srdečných horalů, popíjejících slaný čaj s jačím máslem.

20:00 prestávka

20:15 Matěj Boháč - Vlakem za polární kruh (3D)

Stereofotografie a vyprávění z cest na samý sever Skandinávie v různých ročních obdobích. Budeme tábořit u horských jezer za bílých nocí i pod planoucí polární září, toulat se nekonečnou tundrou, pít z průzračných divokých řek i se po nich klouzat na lyžích.

Volání severu je neodolatelné, když tyto končiny poznáte, musíte se sem znovu vracet. A nejlépe je na dalekou cestu vyrazit pěkně starosvětsky, vlaky a loděmi!

-----------

2.3.2017 SKAUTSKÝ INSTITUT - PREDNÁŠKOVÝ SÁL

19:00 Juraj Sasko - 3000 km naprieč Indiou v tuk-tuku

O tom, ako sme za dva týždne prešli 3000 km naprieč Indiou v autorikši...

20:00 prestávka

20:15 Pavel Svoboda - Peru

Multimediální cestopisná přednáška geografa a fotografa Pavla Svobody, který se vydal na velkou sedmiměsíční cestu napříč Jižní Amerikou. Dva lidé, dva batohy, pět zemí a sedm měsíců dobrodružství. Dnes se vydáváme do Peru! V třetí největší zemi Jižní Ameriky vyrazíme na dva dlouhé treky nejvyššími peruánskými velehorami a nejhezčími scenériemi hor Jižní Ameriky - Cordillera Blanca a Huayhuash. Rozeklané horské štíty, ledovce a překrásná jezera. Čekají nás živé indiánské veselice, tradiční tance masek a pestré indiánské trhy. Dobrodružná cesta po stopách českých vědců k pramenům největší řeky světa - Amazonky. Horké termální prameny, incké památky, východ slunce nad mystickým Machu Picchu či bájné jezero Titicaca. A dá se na písečných dunách v poušti jezdit na sandboardu? Peru je krásná, divoká a stále dobrodružná země! Přednáška získala první cenu diváků na cestovatelském festivalu Caminos v Karlových Varech. 

-----------

Viac na: http://www.cestounecestou.sk/podujatie/2017-02-28-03-02-praha/

----------

Vstupné:

- 150 Kč za 1 deň v predpredaji / 200 Kč na mieste

- 270 Kč za 2 dni v predpredaji / 350 Kč na mieste

* nevratný príplatok 30 Kč za požičanie 3D okuliarov

Predpredaj lístkov je osobne od 18.1. v Skautskom institute na Staromáku:http://www.skautskyinstitut.cz/staromak/ alebo na smsticket.cz (limitovaný počet 20 lístkov). Ďalšie lístky budú dostupné na mieste podujatia.

Tešíme sa na stretnutie a budeme radi, ak na podujatie zavoláte svojich priateľov.