Předprodej byl ukončen

BODYVOICEBAND: …because of Alma - Festival Boskovice 2023
DIVADLO / Představení – Činohra / Tanec

BODYVOICEBAND: …because of Alma - Festival Boskovice 2023

neděle 9.7.2023 od 19:00
Sokolovna, Boskovice

O akci

 Bodyvoiceband …Because of Alma
 Hudba, která spojuje generace a překonává čas: Poznejte fascinující příběh Almy Rosé, virtuosky ze slavné hudební rodiny, která se stala osudovou láskou našeho českého houslového mistra Váši Příhody! 
 Oživte magickou atmosféru první poloviny 20. století na Festivalu Boskovice 2023, kde se pro vás promění jeviště v poutavý svět plný nezapomenutelných melodií a dojemných okamžiků. Je svědectvím nejen o kruté době a moci umění, ale i o tom, že silný příběh v kvalitním uchopení je stále základem dobrého divadla.
Přijďte a nechte se unést emocemi při tomto jedinečném setkání smyčcového souboru Alma Ansámbl a třech herců souboru BodyVoiceBand.

 

VSTUPENKY

Cena vstupenky na místě (k dostání přímo před představením): 350 Kč / pro návštěvníky festivalu s permanentkou 150 Kč

https://www.boskovice-festival.cz/cs

https://www.facebook.com/boskovicefest

Více informací

Hudební nadání a šťastné dětství ve významné hudební rodině, dokonce i sňatek s geniálním muzikantem – to vše se zdálo předurčovat Almě Rosé bohatý a úspěšný život, jehož hlavní osou zůstane provždy hudba. To jediné zůstalo: hudba. Vše ostatní bylo rozmetáno.

Spojením hudby a slova chceme před diváky vytvořit výjimečný a jedinečný příběh houslové virtuosky Almy Rosé, dcery vynikajícího vídeňského houslisty Arnolda Rosé, neteře Gustava Mahlera, manželky skvělého českého houslového virtuosa Váši Příhody a posléze i osvětimské dirigentky, který v sobě zahrnuje všechny nepochopitelné, tragické a děsivé zvraty evropských dějin první poloviny 20. století.

Na jevišti se setkají skvělé hudebnice smyčcového souboru Alma Ansámbl a tři herci souboru BodyVoiceBand. Autorkou dramatického textu je scénáristka a dramaturgyně Martina Kinská, která má se zpracováním podobných témat mnoho zkušeností a její divadelní scénáře získaly několik ocenění.

 

Námět a hudební režie: Silvie Hessová

Režie: Jaroslava Šiktancová

Scénář: Martina Kinská

Kostýmy: Jiřina Pivoňková

Pohybová spolupráce: Eliška Vavříková

Light-design: Jonatan Vnouček, Pavel Kotlík

Produkce: Barbara Tůmová, Helena Bartošová, Anna Burianová

 

Účinkují: Anna Brousková, Antonie Formanová, Vojtěch Bartoš a Alma Ansámbl ve složení Silvie Hessová, Martina Bačová, Hana Baboráková, Věra Binarová, Kateřina Lískovcová, Hana Kubisová, Judita Škodová

BODYVOICEBAND

je pražský divadelní soubor, jehož první a zakládající inscenací byla hudebně dramatická skladba E. F. Buriana Vojna, která se v roce 2013 umístila mezi deseti inscenacemi roku v anketě Divadelních novin a určila směr i další uměleckou tvorbu souboru: v linii dramaturgické spojovat hudbu, pohyb a slovo a ve smyslu herecké práce rozvíjet s každým zkoušením nejen jevištní individualitu performerů, ale propojit i jejich dovednosti pěvecké a pohybové.

Pod vedením režisérky Jaroslavy Šiktancové pracuje soubor vždy s živou, často i původní hudbou, a při práci s textem hledá spojení silného příběhu s jeho vnitřní hudebností.

Od doby svého založení vytvořil soubor BodyVoiceBand téměř 20 inscenací a projektů. Z nich můžeme jmenovat např. hudebně taneční projekt Negativ, založený na hudbě Bohuslava Martinů, jevištní kompozici Depeše pro Jarku Horákovou, dále inscenaci Kdokoli /Jedermann (spojení FOK, Divadla na Vinohradech a BVB), kterou J. Šiktancová nastudovala pro Pražskou křižovatku, dále Milovnice Elfriede Jelinekové (uvedeno též v rámci Festivalu německého jazyka). Na konci roku 2018 měla premiéru inscenace Muzikál třetího věku, vytvořená z písní Jana Buriana. Velkému diváckému zájmu se těší Láska, vzdor a smrt, montáž lidové poezie s hudbou E. F. Buriana nebo Meet Flannery, scénické ztvárnění povídek Flannery O’Connor.

 

ALMA ANSÁMBL

je smyčcový soubor a všechny jeho sólistky patří k předním komorním hráčkám a představily se posluchačům doma i ve světě. Hlavní ideou souboru je zachovat uměleckou individualitu sólistek a zároveň rozšiřovat tvorbu ve spojení hudby s výtvarným uměním, tancem a divadlem. Inspirací k založení Alma Ansámblu se stala pro Silvii Hessovou osobnost i životní příběh významné hudebnice a houslistky Almy Rosé. Její umělecké vzdělání, ambice, láska k hudbě a především její odvaha zůstávají pro soubor velkou inspirací.

Další akce pořadatele

Boskovice - festival pro židovskou čtvrť 2024 - 4. července od 15:00 – 7.7., různá místa, Boskovice