Předprodej byl ukončen

Drť & Fedor Gál (SK) • Velocità di fuga (ITA/D)
KONCERT / Hudba – Experimentální, Rock

Drť & Fedor Gál (SK) • Velocità di fuga (ITA/D)

čtvrtek 16.11.2023 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Kapelu Drť, hudebně oscilující mezi vícerými žánry od punku přes alternativu až po free jazz, tvoří hudebníci ze Slovenska a Maďarska, z nichž každý přináší svůj vlastní rukopis a aranžérský vklad. Uskupení založili skladatel a saxofonista Miro Tóth a zpěvák Michal Kaščák. Jejich zatím poslední album s názvem Kruh alebo špirála? vzniklo ve spolupráci s filozofem, spisovatelem a sociologem Fedorem Gálem. Ten zde figuruje nejen jako autor textů, ale i jako zpěvák. Album tak nese odkaz člověka, který přežil holokaust a aktivně se podílel na změně režimu v listopadu 1989.

Více informací

Fedor Gál se narodil v březnu 1945 v koncentračním táboře v Terezíně. Vystudoval Chemicko–technologickou fakultu SVŠT v Bratislavě. V roce 1977 ukončil svoji vědeckou přípravu ze sociologie na Sociologickém ústavu Slovenské akademie věd, v roce 1992 se stal doktorem ekonomických věd na Vysoké škole ekonomické v Praze. V letech 1989–1991 byl aktivním politikem. Je jedním ze zakladatelů hnutí Verejnosť proti násiliu (slovenská obdoba Občanského fóra). Po rozpadu ČSFR v roce 1992 se přestěhoval do Prahy a stal se vedoucím týmu a docentem Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity. Je autorem knih Z prvej ruky, Násilie, Hodnoty pre budúcnosť, Vízie a ilúzie, Cesta do Indie, Krátká dlouhá cesta a další. Spolu se svým synem Robertem založil nakladatelství G plus G, které vydává knihy věnované převážně tématice menšin a holokaustu.

.........................

Koncertu kapely Drť a Fedora Gála bude předcházet od 18:00 work in progress vystoupení mezinárodního uskupení Velocità di fuga v Galerii města Pardubic. Zkušení performeři během rezidence v GAMPĚ připraví a odpremiérují nový audiovizuální program. Velocità di fuga, to jsou perkusionisté Burkhard Beins a Elia Moretti, zvukový a vizuální umělec Michael Vorfeld a členové skupiny Ferst Dadler. Vstup do GAMPY je volný.

Další akce pořadatele

Talaqpo • Andria Nicodemou / Elia Moretti (CY/IT) - 9. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

První antidiskotéka bez Jiřího Černého - 20. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Wolf Lost in the Poem: Indigem - 15. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Deux Nouvelles Erreurs (FR) • Totoabas - 22. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Ioanna Paraskevopoulou: MOS (GR) • TANEC PRAHA 2024 - 19. června od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

MMMM Saxophone Quartet (CZ/SK) - 2. června od 18:00, GAMPA, Pardubice

Rie Nakajima (JP) • Válek / Merta / Tarnovski: Metal - 23. června od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Tereza Ondrová: Sólo pro galerii • 42+PEOPLE: Where - 6. června od 19:00, Divadlo 29, Pardubice